Τη δεκαετία του ’70, οι φυτικές ίνες αποτελούσαν το «κλειδί» για επιτυχημένο αδυνάτισμα. Στη συνέχεια, όμως, ξεχάστηκαν, για να αντικατασταθούν με δίαιτες πρωτεϊνικές και διατροφικά προγράμματα απώλειας βάρους που υπόσχονταν express αποτελέσματα. Σήμερα, οι φυτικές ίνες επανέρχονται με πολλές μελέτες να αποκαλύπτουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες και οδηγούς αδυνατίσματος να «πλέκουν» το εγκώμιό τους. Και δεν πρόκειται μόνο για το μαγικό συστατικό της δίαιτας, οι φυτικές ίνες είναι και ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία μας και για αυτό επιβάλλεται η διατροφή μας να είναι πλούσια σε αυτές.

Περισσότερες φυτικές ίνες στην πράξη

Ο σύγχρονος άνθρωπος τρώει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά καταναλώνει πολύ λιγότερες τροφές στη φυσική τους κατάσταση, αφού οι περισσότερες είναι βιομηχανικά επεξεργασμένες. Παίρνει επομένως ελάχιστες ποσότητες φυτικών ινών. Κάθε μέρα όμως χρειαζόμαστε περίπου 25 με 30 γραμμάρια φυτικών ινών. Aν λοιπόν η διατροφή σας δεν περιέχει αρκετές, αυξήστε την πρόσληψή τους. Για να πάρετε τουλάχιστον 20 γρ. φυτικές ίνες, πρέπει να φάτε ένα πλούσιο σε ίνες πρωινό, φρούτα ως ενδιάμεσα γεύματα, σαλάτες και γεύματα πλούσια σε αυτές. Eμείς σας προτείνουμε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να συγκεντρώσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας και 6 υπέροχες συνταγές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Ιδέες

Φροντίστε να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα μπολ δημητριακά Fytro για πρωινό, συνδυασμένα με γάλα ή γιαούρτι. Αποτελούν την καλύτερη επιλογή τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία σας. Θα σας δώσουν ενέργεια και ταυτόχρονα θα σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα, αποφεύγοντας έτσι την κατανάλωση παχυντικών σνακ μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Θα κινητοποιήσουν επίσης το έντερο, το οποίο είχε αδρανήσει για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Σερβίρετε το κυρίως πιάτο σας με γαρνιτούρα από ½ φλιτζάνι Κινόα Fytro, Ρύζι με φλοιό Fytro ή Πλιγούρι Fytro. Συνοδέψτε το γεύμα σας με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
  • Για τα ενδιάμεσα σνακ σας προτιμήστε φρούτα, όπως το αχλάδι, το μήλο, μία κούπα φράουλες ή μία μπανάνα.
  • Eντάξτε όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας. Βάλτε τα στην πίτσα, στις σούπες, στα σάντουιτς, στις πίτες και στις τάρτες σας– οι δυνατότητες που έχετε είναι ανεξάντλητες.

6 πλούσιες σε φυτικές ίνες συνταγές από τη Fytro

Τα δοκιμάσαμε, μας άρεσαν και σας τα προτείνουμε. Είναι υγιεινά, νόστιμα και περιέχουν φυτικές ίνες, ευεργετικές για την υγεία και τη γραμμή σας. 6 πιάτα πολύ νόστιμα που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα.

1. Σαλάτα Κινόα με τόνο και αβοκάντο

Ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας που θα σας εφοδιάσει με φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και βιταμίνες.

2. Ρύζι με φλοιό και σολομό

Εύγευστο και ισορροπημένο πιάτο για όσους αγαπούν την ποιότητα και τη γεύση και ταυτόχρονα φροντίζουν το σώμα τους.

3. Φρέσκα λαχανικά με κεμπάπ σόγιας

Για όσους το έχουν παρακάνει με το κρέας και θέλουν ένα διάλειμμα, αυτό το φαγητό θα τους αποζημιώσει. Πλούσιο σε γεύση και φυτικές ίνες.

4. Σούπα με κριθαράκι σόγιας και λαχανικά «μινεστρόνε»

Ελαφριά και νόστιμη η σούπα αυτή θα σας ενυδατώσει και θα σας προσφέρει καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

5. Ταμπουλέ

Τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας λόγω της σημαντικής θρεπτικής τους αξίας. Το Πλιγούρι Fytro είναι πηγή φυτικών ινών και πλούσιο σε μαγγάνιο. Ένα πιάτο που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας και να το καταναλώνετε πιο συχνά.

6. Τάρτα με σπανάκι και κιμά σόγιας

Και ποιος δεν αγαπά τις τάρτες. Η συγκεκριμένη μάλιστα δεν είναι μόνο πεντανόστιμη είναι και από τις πιο υγιεινές.