Κάθε Πάσχα ερχόμαστε αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα: σηκωνόμαστε από το τραπέζι με ένα ενοχλητικό φούσκωμα, το οποίο αν και σπάνια αποτελεί λόγο ανησυχίας, σίγουρα μας χαλάει τη διάθεση.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε αυτό το Πάσχα να αποφύγουμε το φούσκωμα.

1. Φάτε με ηρεμία

Όταν καταβροχθίζουμε το φαγητό μας, καταπίνουμε παράλληλα αέρα, ο οποίος παγιδεύεται στο στομάχι προκαλώντας τη διόγκωση της κοιλιάς μας. Καλό θα είναι να καταναλώνετε το γεύμα σας με έναν ήρεμο ρυθμό αποφεύγοντας έτσι και την υπερκατανάλωση θερμίδων.

2. «Όταν τρώμε δε μιλάμε»

Θυμάστε όταν ήμασταν παιδιά που η μαμά μας συνήθιζε να λέει «όταν τρώμε δε μιλάμε και το πιάτο μας κοιτάμε»; Αυτή η ρήση, λοιπόν, κρύβει μεγάλη σοφία, αφού όταν συζητάμε κατά τη διάρκεια του φαγητού, τείνουμε να καταπίνουμε περισσότερο αέρα. Δεν εννοούμε να αποφύγετε τη συζήτηση με τους φίλους και την οικογένειά σας -άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός του γιορτινού τραπεζιού- αλλά να μη συνδυάζετε την κατάποση του γεύματός σας με συζήτηση.

3. Μην παραλείπετε γεύματα

Αν φτάσετε στο εορταστικό τραπέζι με την κοιλιά σας να γουργουρίζει, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα καταλήξετε να τρώτε σαν να μην υπάρχει αύριο. Η υπερβολική τροφή δεν μπορεί να χωνευτεί με ευκολία από τον οργανισμό και θα προκαλέσει την ενοχλητική διόγκωση της κοιλιάς σας. Μην παραλείψετε, λοιπόν, το πρωινό σας σκεπτόμενη ότι έτσι θα γλιτώσετε θερμίδες και θα φάτε όσο θέλετε στο τραπέζι. Θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα θέλατε.

4. Μείνετε μακριά από τα αναψυκτικά

Μπορεί να νομίζατε ότι τα αναψυκτικά σάς βοηθούν να χωνέψετε, όμως στην πραγματικότητα όταν συνδυάζετε το φαγητό με αναψυκτικό κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Προτιμήστε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με νερό.

5. Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά

Μπορεί τα λιπαρά να είναι μια καλή πηγή ενέργειας και σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, επειδή όμως μεταβολίζονται με αργό ρυθμό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στο ανεπιθύμητο φούσκωμα όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.

-Στην περίπτωση που το φούσκωμα μετά το φαγητό αποτελεί μια συχνή κατάσταση για εσάς και συνοδεύεται και από άλλες ενοχλήσεις, όπως η ναυτία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.