Η γιόγκα θα μπορούσε να μας βοηθήσει με απλές ασκήσεις να αποφορτιστούμε σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο.

Έτσι, θα καταφέρουμε να έρθουμε σε ισορροπία και να καθαρίσει ο νους μας από τις σκέψεις και τα συναισθήματα όλης της ημέρας.

Με αυτόν τον τρόπο θα ευχαριστηθούμε πραγματικά τις ώρες που μας απομένουν μέχρι το τέλος της ημέρας μας και θα είμαστε παρόντες πραγματικά.

1. Η στάση του δέντρου είναι η κατάλληλη για να φέρει σε ισορροπία τον νου και το σώμα. Το κλειδί της είναι να συγκεντρώσουμε το βλέμμα μας σε ένα σταθερό σημείο και να συντονιστούμε με την αναπνοή μας. Το πόδι που πατάει στο έδαφος είναι τελείως τεντωμένο και το πέλμα μας προσπαθούμε να πατάει ομοιόμορφα. Φέρνουμε τα χέρια πρώτα μπροστά στην καρδιά, ύστερα πάνω από το κεφάλι και τέλος αν έχουμε επιτύχει τα προηγούμενα στάδια δοκιμάζουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας ψηλά στον ουρανό. Μένουμε πέντε πλήρεις αναπνοές στο ένα πόδι και πέντε στο άλλο.

2. Η στάση αυτή θα μας βοηθήσει να αποσυμφορήσουμε τα ισχία μας και τους ώμους μας από όλη την ένταση της ημέρας. Προσπαθούμε οι γλουτοί μας να πατάνε στο έδαφος και όχι στα πέλματά μας, τα γόνατά μας να είναι στο κέντρο του θώρακά μας και οι ώμοι μας να είναι στο ύψος των ώμων. Σημαντικό επίσης είναι ο κορμός μας να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος και οι ώμοι στο ίδιο επίπεδο. Μένουμε πέντε πλήρεις αναπνοές και ύστερα αλλάζουμε πόδια και χέρια και μένουμε πάλι πέντε αναπνοές.

3. Συνήθως το άγχος της ημέρας συσσωρεύεται στην περιοχή του θώρακα κλείνοντάς τον. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι γέρνουν τους ώμους τους προς τα εμπρός και καμπουριάζουν ελαφρά. Η στάση της καμήλας θα μας βοηθήσει να ανοίξει ο θώρακας και οι ώμοι και να αποσυμφορήσουμε την περιοχή της καρδιάς από το στρες. Φροντίζουμε τα γόνατα και τα πέλματά μας να είναι στο εύρος των ώμων και παράλληλα μεταξύ τους. Αρχικά μπορούμε να τοποθετήσουμε τα χέρια πίσω από τη λεκάνη για να έρθουμε σε οπίσθια κάμψη και ύστερα να νιώθουμε άνετα, προσπαθούμε να ακουμπήσουμε με τα χέρια μας τους αστραγάλους ή τις φτέρνες μας. Μένουμε πάλι για πέντε αναπνοές.

4. Τέλος, για να ενεργοποιήσουμε τους κοιλιακούς μας αλλά και τους ραχιαίους μυς η άσκηση της γέφυρας είναι η κατάλληλη. Εδώ προσέχουμε να μην ανοίξουμε τα γόνατά μας αλλά να τα κρατήσουμε παράλληλα. Για μεγαλύτερη κάμψη μπορούμε να πλέξουμε τα δάχτυλά μας πίσω από τη λεκάνη και να ανοίξουμε περισσότερο τους ώμους προς τα πίσω. Μένουμε για πέντε αναπνοές και χαλαρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε άλλα δύο σετ των πέντε αναπνοών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα.