Για δεκαετίες οι ερευνητές τόνιζαν τις αρνητικές επιδράσεις της βραδινής βάρδιας στην υγεία των εργαζομένων και ειδικότερα στις γυναίκες, υπογραμμίζοντας τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρκινολογικής Έρευνας του Λονδίνου αποδεικνύουν ότι τελικά οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται, καθώς δεν αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου από τις βραδινές ώρες εργασίας.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερες από 100.000 γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Η μελέτη, θεωρούμενη ως η μεγαλύτερη στο είδος της, διαπίστωσε ότι μία στις 50 γυναίκες εμφάνισε καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, δε βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που δουλεύουν τακτικές νυκτερινές βάρδιες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Στo πλαίσιo της έρευνας, οι εθελοντές ρωτήθηκαν για τις εργασιακές τους συνήθειες τα τελευταία δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας που κάνουν νυχτερινές βάρδιες.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των γυναικών – περίπου το 17,5% – ανέφερε ότι εργάστηκε και κατά τις βραδινές ώρες σε κάποια φάση κατά την διάρκεια της μελέτης.

Συγκεντρώθηκαν επίσης δεδομένα σχετικά με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Michael Jones και τον καθηγητή Anthony Swerdlow, έκαναν στις εθελόντριες τις ίδιες ερωτήσεις έξι χρόνια αργότερα.

Η Delyth Morgan, διευθύντρια του κέντρου Φροντίδας του Καρκίνου του Μαστού δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα καθησυχάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες».

Ακολουθήστε το στο Google News