Μοιάζει αντιφατικό: Αν προσπαθήσετε να «κλέψετε» αρκετή ώρα για να εφαρμόσετε την αγαπημένη σας μέθοδο, όχι μόνο δεν θα καταφέρετε να ολοκληρώσετε όλα όσα πρέπει να γίνουν, αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσετε και να χαλαρώσετε ώστε να συγκεντρωθείτε αρκετά. Από την άλλη, αν αναβάλλετε πάντα τη στιγμή του διαλογισμού για τις πιο ήρεμες ημέρες, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να κάνετε σπάνια – ή και ποτέ. Αν, όμως, σας λέγαμε ότι ένα λεπτό είναι αρκετό;

Οι παρακάτω εύκολοι τρόποι θα σας επιτρέψουν να κρατήσετε στην καθημερινότητά σας τον διαλογισμό, ο οποίος έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και του φυσικού πόνου. Ακόμη, μπορείτε να τους δοκιμάσετε αμέσως πριν ξεκινήσετε μία δύσκολη εργασία, προκειμένου να την αντιμετωπίσετε με πιο σίγουρες και λιγότερο σπασμωδικές κινήσεις.

1. Διώξτε το άγχος μαγειρεύοντας

Οταν ετοιμάζετε το γεύμα σας, ξεχωρίστε ένα λεπτό κατά τη διάρκεια του οποίου θα εστιάζετε καθαρά στη διαδικασία του μαγειρέματος, αδειάζοντας το μυαλό σας από όλα τα υπόλοιπα. Το ριζότο είναι ιδανική συνταγή για αυτή τη μέθοδο, καθώς απαιτεί διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

2. Χαλαρώστε στο ντους

Κατά τη διάρκεια του πρωινού σας ντους, δοκιμάστε να σταθείτε κάτω από το νερό που τρέχει και να συγκεντρωθείτε στους ήχους του και στην αίσθησή του επάνω στο δέρμα σας. Πάρτε βαθιές ανάσες για ένα λεπτό.

3. Καθίστε λίγο ήσυχοι

Το λέμε συχνά στα παιδιά, όμως εμείς οι ενήλικοι δεν μοιάζουμε να τηρούμε ποτέ αυτή τη συμβουλή. Ποια είναι η τελευταία φορά που απλώς καθίσατε, χωρίς λάπτοπ, κινητό, τηλεόραση και μουσική; Το σημαντικό είναι να αισθάνεστε τα σημεία στα οποία το σώμα σας έρχεται σε επαφή με το κάθισμα και το έδαφος.

4. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Κι όμως, ένα λεπτό είναι αρκετό για να χαλαρώσετε με αυτόν τον χρυσό κανόνα του διαλογισμού. Εισπνεύστε μετρώντας ως το τέσσερα, κρατήστε την αναπνοή σας για το ίδιο διάστημα και έπειτα εκπνεύστε κατά τον ίδιο τρόπο. Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις φορές.

5. Σκανάρετε το σώμα σας

Φέρτε το σώμα σας σε ευθεία στάση προσέχοντας να μην είστε σφιγμένοι και φροντίζοντας να πατάτε καλά στο έδαφος και με τα δύο πόδια. Εχοντας τα μάτια σας ανοιχτά και το βλέμμα ελαφρώς χαμηλωμένο αρχίστε να εστιάζετε την προσοχή σας στα μέρη του σώματός σας, ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού και κατεβαίνοντας σταδιακά μέχρι τα πόδια. Χαλαρώστε ένα-ένα τα σημεία καθώς τα παρατηρείτε.

6. Πιείτε τον πρωινό καφέ σας στη σιωπή

Μην ανοίξετε τα e-mail σας, μην κοιτάξετε τα social media, μην αρχίσετε να σκέφτεστε τις υποχρεώσεις της ημέρας. Καθίστε και απολαύστε μία-μία τις πρώτες γουλιές του πρωινού σας καφέ, παίρνοντας παράλληλα βαθιές ανάσες.

7. Τεντωθείτε

Ισως η πιο πολύτιμη συμβουλή για όσους κάνουν καθιστική ζωή. Κάθε 25 λεπτά να σηκώνεστε για ένα λεπτό – μπορείτε να βάλετε και ξυπνητήρι – και να κάνετε stretching στους ώμους, στην πλάτη και στα πόδια σας, ενώ παράλληλα χαλαρώνετε την αναπνοή σας.

8. Φτιάξτε δικούς σας κανόνες

Οι παραπάνω μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να μην εγκαταλείψετε τον διαλογισμό όταν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Η καθημερινότητά σας όμως σίγουρα προσφέρει και άλλες ευκαιρίες. Σκεφτείτε τις πιο συχνές σας ασχολίες και ξεχωρίστε κάποιες από αυτές που σας επιτρέπουν να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, να εστιάσετε στον εαυτό σας και να ανακαλύψετε λίγη ηρεμία κατά τη διάρκεια της ημέρας.