Δεν είναι κάθε χωρισμός «ένας μικρός θάνατος». Καλώς ή κακώς, κάποιες φορές είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε τη ζωή μας πιο χαρούμενα και ανάλαφρα. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούσαμε τον σύντροφό μας, ούτε ότι η απόφαση ήρθε εύκολα. Ίσως οι επιθυμίες μας για το μέλλον δεν μπορούσαν πια να συμβαδίσουν, ίσως ο τρόπος που εξελιχθήκαμε ως άνθρωποι μάς έκανε να μην ταιριάζουμε πια ή ίσως απλώς η ρουτίνα κατάφερε να νικήσει. Ακόμη και τότε, όμως, υπάρχουν στιγμές που πιάνουμε τον εαυτό μας να αναρωτιέται αν κάναμε όντως τη σωστή επιλογή.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αμφιβάλλουμε, ειδικά αν ο χωρισμός ήρθε μετά από μια μακροχρόνια σχέση. Κατ’ αρχάς, είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγουμε τη μελαγχολία των πρώτων ημερών, όταν ακόμη προσπαθούμε να συνηθίσουμε το άδειο μας σπίτι. Έπειτα, αρκετές φορές ουσιαστικά υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί άσχημα. Έτσι, τιμής ένεκεν. Επίσης, δεν αποκλείεται το τέλος της σχέσης να μας πόνεσε πραγματικά πολύ. Όμως μετά την υποχώρηση του πρώτου σοκ, διαπιστώνουμε ότι τον είχαμε ανάγκη – ακόμη και αν δεν ήταν δική μας επιλογή. Τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν ήσασταν έτοιμη να εγκαταλείψετε τη σχέση.

10 σημάδια ότι έπρεπε να χωρίσετε

Σας φερόταν άσχημα

Όσο ερωτευμένη και αν ήσασταν, σε περίπτωση που σας απατούσε, σας υποτιμούσε ή η σχέση είχε κακοποιητικά στοιχεία, σίγουρα είστε καλύτερα χωρίς αυτόν. Αργά ή γρήγορα θα το δείτε και εσείς.

Όλοι το αντιμετώπισαν ως καλό νέο

Οι φίλοι μας θέλουν πρώτα από όλα το καλό μας. Όταν αντιδρούν με… ζητωκραυγές στην είδηση του χωρισμού μας, προφανώς ήταν σε θέση να δουν ότι αυτή η σχέση δεν μας έκανε καλό.

Οι φίλοι του πήραν το μέρος σας

Αντίστοιχα, αν οι δικοί του φίλοι αντί να στηρίξουν τις πράξεις του σας εκμυστηρεύτηκαν ότι καταλαβαίνουν την απόφασή σας, κατά πάσα πιθανότητα αυτή η σχέση δεν σας άξιζε.

Δεν θέλετε να τα ξαναβρείτε

Οι περισσότεροι χωρισμοί θα συνοδευτούν από μια απόπειρα επανασύνδεσης. Η σιγουριά σας ότι δεν πρέπει να δεχτείτε κάτι τέτοιο – ακόμη και αν ένα μέρος σας το θέλει – είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πήρατε τη σωστή απόφαση.

Κάνετε βήματα μπροστά

Αν και συνήθως όταν ρωτάμε αν κάποιος «έχει προχωρήσει μετά τον χωρισμό» αναφερόμαστε στο αν έχει κάνει μια νέα σχέση, αυτή ίσως να είναι και η τελευταία ένδειξη ότι έχουμε ξεπεράσει τον πρώην μας. Βλέπετε, πολλές φορές βιαζόμαστε να βρούμε τον επόμενο σύντροφο ακριβώς επειδή εξακολουθούμε να είμαστε ερωτευμένοι. Αντίθετα, αν από τότε που χωρίσατε έχετε αποκτήσει νέα χόμπι, έχετε κάνει επαγγελματικά βήματα και γενικά έχετε πάρει τα πάνω σας, προφανώς η σχέση σας σάς κρατούσε πίσω.

Αναθερμάνθηκαν φιλίες σας

Όταν είμαστε σε μια σχέση που δεν μας ικανοποιεί, συχνά χάνουμε τη διάθεσή μας και εξαφανιζόμαστε από τις παρέες μας. Από την άλλη πλευρά, ένας τοξικός σύντροφος επιδιώκει να μας απομακρύνει από τα άτομα που αγαπάμε. Και στις δύο περιπτώσεις, η συνειδητοποίηση ότι έχουμε χαθεί από τα οικεία μας πρόσωπα είναι επαρκέστατος λόγος χωρισμού.

Ντρέπεστε για τις υποχωρήσεις που κάνατε γι’ αυτόν

Οι συμβιβασμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς σχέσης. Ωστόσο πρέπει να γίνονται με τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αν ντρέπεστε να αναφέρετε σε τρίτους τι υποχωρήσεις κάνατε γι’ αυτόν, η σχέση ήταν ανισότιμη – και ευτυχώς που τελείωσε.

Έχετε καταλάβει καλύτερα τον εαυτό σας

Μπορεί να περάσατε μεγάλο μέρος των τελευταίων ετών με προτεραιότητα τη δική του ψυχολογία, ή να χάσατε κομμάτια του εαυτού σας κατά τη διάρκεια της σχέσης. Όπως και να έχει, η (επιτυχημένη) ενδοσκόπηση μετά τον χωρισμό είναι απόδειξη πως όλα έγιναν όπως έπρεπε.

Σας κάνουν κομπλιμέντα

Δεν καταλαβαίνουμε πάντα το ψυχολογικό βάρος ενός ερωτικού δεσμού με προβλήματα, όμως αυτό αντανακλάτε στο πρόσωπό μας. Έτσι, αν ξαφνικά σας λένε ότι φαίνεστε πιο όμορφη, χαρούμενη ή ξεκούραστη, μάλλον η λήξη της σχέσης σάς έκανε καλό.

Ήσασταν ψύχραιμοι

Ενίοτε οι σχέσεις λήγουν στ’ αλήθεια συναινετικά. Ακόμη και αν κλάψατε λίγο και οι δύο, αν η απόφαση ήταν κοινή, προφανώς δεν υπήρχε άλλη λύση. Μπορεί τώρα να σας είναι δύσκολο, όμως σύντομα θα αισθανθείτε τα οφέλη.