Μπορεί παραδοσιακά να θεωρούσαμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, όμως με την τάση της διαλειμματική δίαιτας να γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραλείψουν το πρώτο γεύμα της ημέρας προκειμένου να αδυνατίσουν.

Πράγματι, η παράλειψη ενός γεύματος ισοδυναμεί με πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και άρα μπορεί να εξασφαλίσει απώλεια κιλών. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό. Η παράλειψη του πρωινού είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερφαγία κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, για να μην αναφέρουμε ότι σας στερεί την ενέργεια που έχετε τόσο πολύ ανάγκη προκειμένου να ξεκινήσετε δυναμικά το πρόγραμμά σας.

Επομένως, το πρωινό είναι απαραίτητο προκειμένου να έχετε ενέργεια αλλά και να αποφύγετε την υπερφαγία και το τσιμπολόγημα. Αρκεί βέβαια να επιλέγετε έξυπνα το τι βάζετε στο πιάτο σας.

Ακολουθώντας τις παρακάτω 3 συμβουλές θα είστε σε θέση να φτιάξετε ένα πρωινό που εκτός από θρεπτικό θα είναι και ιδανικό για αδυνάτισμα.

Προτιμήστε τροφές με φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες εκτός από το να ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, δεσμεύοντας μεγάλο μέρος της χοληστερόλης, είναι ευεργετικές και για τη σιλουέτα σας, αφού σας κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα.

Η βρώμη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό σας καθώς είναι ένας από τους πιο εύκολους και νόστιμους τρόπους να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Προσέξτε όμως να μένετε μακριά από τη ζάχαρη που προστίθεται στη βρώμη «με γεύση», π.χ. στη βρώμη με κομμάτια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα, η οποία είναι διαθέσιμη στα σούπερ μάρκετ σήμερα. Πάντα να προτιμάτε να αγοράζετε απλή βρώμη και να της δίνετε πιο γλυκιά γεύση μόνη σας, προσθέτοντας λίγο μέλι ή φρούτα.

Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες είναι ίσως το πιο γνωστό συστατικό που εμπεριέχεται στα προγράμματα απώλειας βάρους και όχι άδικα αφού μας βοηθάνε να ελέγχουμε καλύτερα τις αυξομειώσεις του σακχάρου μας μέσα στην ημέρα και να πεινάμε λιγότερο, να κρατάμε τον μεταβολισμό μας ενεργοποιημένο, ενώ παράλληλα έχουν λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης αποδίδει στον οργανισμό μας τέσσερις θερμίδες, σε αντίθεση με το λίπος που αποδίδει εννέα.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να ξεκινήσετε την ημέρα σας με βραστά αυγά ή -ακόμη καλύτερα- με μια ομελέτα με μανιτάρια. Τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται και ως «πρωτεΐνη αναφοράς», καθώς το προφίλ αμινοξέων που διαθέτει υπερέχει ενάντια στις άλλες πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης. Τα μανιτάρια είναι ίσως τα πιο διαιτητικά τρόφιμα στη φύση, καθώς περιέχουν κατά σχεδόν 90% νερό και αρκετή πρωτεΐνη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι συνδυάζοντας τα αυγά με τα μανιτάρια έχετε το ιδανικό πρωινό για αδυνάτισμα. Αρκεί βέβαια να χρησιμοποιήσετε ελάχιστο λάδι στο μαγείρεμα.

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Ότι τα κρουασάν, τα μπισκότα και η ζάχαρη στον καφέ δεν ενδείκνυνται για αδυνάτισμα είναι κάτι που ξέρετε και σίγουρα δεν περιμένατε εμάς να σας το πούμε. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές υπεράνω υποψίας, οι οποίες κρύβουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και μπορεί να περιλαμβάνετε -λανθασμένα- στο πρωινό σας.

-Οι χυμοί φρούτων περιέχουν τόση ζάχαρη όση τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Δεν περιέχουν φυτικές ίνες και δεν απαιτούν μάσημα, οδηγώντας στην εύκολη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. Οι περισσότεροι χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι καν «αληθινοί» χυμοί φρούτων. Αποτελούνται από νερό ανακατεμένο με κάποιο συμπυκνωμένο χυμό και μεγάλη ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης. Ακόμα και αν φτιάξετε μόνη σας φυσικό χυμό πορτοκαλιού, πάλι δεν είναι καλή ιδέα. Σκεφτείτε ότι ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκαλιού περιέχει τόση ζάχαρη όση υπάρχει σε δύο ολόκληρα πορτοκάλια.

-Πολλά είδη δημητριακών περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ειδικά αυτά με αποξηραμένα φρούτα και κομμάτια σοκολάτας (ακόμη και μαύρης). Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης, ελέγξτε στη συσκευασία ότι δεν έχουν περισσότερα από 10 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, περιοριστείτε στις 3-4 κουταλιές της σούπας και καταναλώστε τα μόνο στο πρωινό σας.

-Μια μπάρα δημητριακών με ζάχαρη, ταχίνι, μέλι, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, πολλές φορές περιέχει όσες θερμίδες περιέχει και μία σοκολάτα (περίπου 500kcal). Για να θεωρηθεί μια μπάρα δημητριακών υγιεινή θα πρέπει να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.