Μπορεί να έχουµε συνηθίσει να απολαµβάνουµε τις σαλάτες ως συνοδευτικά στο κυρίως γεύµα µας ή ως µια ελαφριά εναλλακτική στο βραδινό φαγητό, αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι δεν της αξίζει µια θέση δίπλα στον πρωινό καφέ µας. Αν και η ιδέα ακούγεται παράξενη στους περισσότερους από εµάς, αποτελεί µια πάγια διατροφική συνήθεια για αρκετούς πολιτισµούς σε άλλα µέρη του κόσµου. Πρόσφατα, οι δυτικοί διαιτολόγοι ανακάλυψαν ότι υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να της δώσουµε και εµείς µια ευκαιρία.

Από τι αποτελείται μια πρωινή σαλάτα

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για λαχανικά σε συνδυασμό με διάφορες άλλες τροφές, όπως αβγά, τυρί, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά και φασόλια. Ωστόσο, αν η μετάβαση από τα δημητριακά του εμπορίου σε μια πράσινη σαλάτα σάς φαίνεται κάπως απότομη, μπορείτε να ξεκινήσετε με διάφορες πρωινές φρουτοσαλάτες, απολαμβάνοντας περίπου τα ίδια οφέλη.

Η σημασία του σωστού timing

Πολλά από όσα προσφέρει στην υγεία μας αυτή η τακτική δεν εξαρτώνται άμεσα από την ώρα που θα καταναλώσουμε τη σαλάτα. Ωστόσο, αν και όλοι γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων δεν συμπεριλαμβάνει αρκετά μεγάλη ποσότητα στη διατροφή της. Επιλέγοντας μία σαλάτα για πρωινό, όχι μόνο εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε φάει μια χορταστική μερίδα λαχανικών ήδη από το πρωί, αλλά και θα της δώσουμε τη θέση που της αξίζει αντί να την αντιμετωπίζουμε ως δευτερεύον στοιχείο του γεύματός μας.

Κάνουν την καλή μέρα να φανεί

Το πρωινό γεύμα δεν επηρεάζει μόνο το πόσο γρήγορα θα πεινάσουμε, αλλά και τη διάθεση και τις πνευματικές μας επιδόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι σαλάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες και ελάχιστες θερμίδες, χαρακτηριστικά που σύμφωνα με έρευνες μειώνουν την κούραση και μας φτιάχνουν το κέφι. Παράλληλα, βελτιώνουν νοητικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η επεξεργασία νέων πληροφοριών, ενισχύοντας την παραγωγικότητά μας. Μάλιστα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μάς βοηθούν να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια με την πάροδο των ετών, ενώ έχουν και ορισμένες αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Το τελευταίο ισχύει και για τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, αλλά και για τις πιπεριές.

Μας κάνουν να νιώθουμε ανάλαφροι

Τα λαχανικά δεν περιέχουν απλώς φυτικές ίνες: περιέχουν δύο ξεχωριστά είδη τους, τα οποία αντίστοιχα ενισχύουν διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες καταπολεμούν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα – η δράση τους ενισχύεται και από την υψηλή περιεκτικότητα των λαχανικών σε νερό. Ταυτόχρονα, οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση του μικροβιώματος του στομάχου, το οποίο με τη σειρά του παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό και το προπιονικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση μιας σειράς από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Κρον και η σπαστική κολίτιδα.

Μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας

Για να ξεκινήσουμε από το προφανές, αν μέχρι στιγμής τρώγαμε ένα υψηλό θερμιδικά πρωινό που στηρίζεται σε αρτοποιήματα ή σε δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι λογικό πως η αντικατάστασή του από μία ελαφριά, δροσερή σαλάτα θα επηρεάσει άμεσα την… ετυμηγορία της ζυγαριάς μας. Εκτός από αυτό, τα λαχανικά χαρακτηρίζονται από χαμηλή θερμιδική πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με τον χώρο που καταλαμβάνουν στο στομάχι μας. Ετσι, μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι χωρίς να μας παχαίνουν! Ξεκινώντας την ημέρα μας με ένα τέτοιο πρωινό, όχι μόνο γλιτώνουμε τις περιττές θερμίδες και λιπαρά, αλλά καταφέρνουμε να μειώσουμε την πείνα μας κατά τη διάρκειά της.