Υλικά

Για τη ζύμη
175 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
25 γρ. ζάχαρη
1 κρόκος αβγού
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Λίγο κρύο νερό
Για τη γέμιση:
3/4 φλ. τσαγιού ζαχαρούχο γάλα
1/4 φλ. τσαγιού φρέσκος χυμός μοσχολέμονου (λάιμ)
2 κουταλιές ξύσμα μοσχολέμονου
1 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35%-36% λιπαρά, κρύα
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
340 γρ. μαλακό τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι µε την άχνη. Προσθέτετε το βούτυρο και το ξύσµα και το «ψιχουλιάζετε» µε τα ακροδάχτυλα να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτετε τον κρόκο και 1-2 κουταλιές νερό για να ενωθεί η ζύµη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε µεµβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30′.
Την ανοίγετε σε φύλλο, την απλώνετε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα και ψήνετε για 20′-25′ μέχρι να ροδίσει. Τη αφήνετε να κρυώσει και ετοιμάζετε την κρέμα.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου, τα αναμειγνύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο καθαρό μπολ ρίχνετε την κρύα κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με καθαρό μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να «στέκεται».
Σε τρίτο μεγάλο μπολ βάζετε το τυρί και το χτυπάτε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ρίχνετε στο μπολ με το τυρί τη σαντιγί και ανακατεύετε με μια μαρίζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η σαντιγί.
Προσθέτετε στο μείγμα τυριού – σαντιγί το 1/3 το μείγματος λεμονιού – ζαχαρούχου και ανακατεύετε απαλά με τη μαρίζ να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού – ζαχαρούχου και συνεχίζετε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζετε το μείγμα πάνω στην ψημένη βάση, ισιώνετε την επιφάνειά του και το βάζετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μέχρι να πήξει και σταθεροποιηθεί το μείγμα.