Πόσες ώρες δαπανάτε στο γυµναστήριο κάθε εβδοµάδα; Παρά το δώρο που κάνετε στο σώµα και στην υγεία σας, δεν αποκλείεται κάποιες φορές, ενώ κάνετε την τριακοστή επανάληψη µιας ανιαρής άσκησης, να αναρωτιέστε τι δεξιότητες θα µπορούσατε να αποκτήσετε αν αφιερώνατε τον ίδιο χρόνο σε µια άλλη δραστηριότητα.

Δυστυχώς, οι ικανότητες που αποκτούµε κατά τη διάρκεια µιας προπόνησης συνήθως δεν µας χρησιµεύουν σε τίποτα πρακτικό. Ακόµη και αν, για παράδειγµα, κάνετε µαθήµατα χορού, είναι µάλλον απίθανο να χρησιµοποιήσετε τις φιγούρες του… µπαλέτου σε µια βραδινή σας έξοδο. Αντιθέτως, µια προπόνηση πολεµικών τεχνών, όσο και αν το απευχόµαστε, µπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Και µέχρι τότε, µας προσφέρει ένα πλήθος από οφέλη για το σώµα αλλά και για το πνεύµα µας.

Τέχνες του σώματος

Οι πολεμικές τέχνες γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Δεν περιμένατε εμάς να σας το πούμε: Σίγουρα έχετε παρατηρήσει τις ανάλογες σχολές να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μάλιστα, όσο τα χρόνια περνούν, παύουν να αποτελούν μια αποκλειστικά ανδρική επιλογή. Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει. Εκτός από μέθοδοι αυτοάμυνας, είναι και μια εξαιρετική μορφή εκγύμνασης του σώματός μας, αλλά και ενίσχυσης της υγείας μας.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις πολεμικές τέχνες μπορούμε:

Να χάσουμε βάρος

Οι προπονήσεις πολεμικών τεχνών είναι απαιτητικές. Πολύ απαιτητικές. Τόσο ώστε να εμπλέκουν όλους τους μυς του σώματός μας. Πώς μεταφράζεται αυτό; Τρέχοντας με μέτρια ένταση στον διάδρομο του γυμναστηρίου για 45 λεπτά, καίτε περίπου 400 θερμίδες. Αν όμως προτιμήσετε την πάλη, ο ίδιος χρόνος είναι αρκετός για να βάλετε φωτιά σε 620. Τα αποτελέσματα στο σώμα σας δεν σταματούν εκεί. Η ένταση της προπόνησης αυξάνει τη μυϊκή σας μάζα πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες μεθόδους άσκησης. Εκτός από τη γράμμωση των ονείρων σας, αυτό συνεπάγεται και την εκτόξευση του μεταβολικού σας ρυθμού, δηλαδή την ικανότητα του σώματός σας να καίει περισσότερες θερμίδες ακόμη και όσο… ξεκουράζεστε!

Να γίνουμε πιο δυνατοί

Δεν αρκεί μόνο η τεχνική. Πολλές φορές, οι κινήσεις απαιτούν και αρκετή δύναμη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις κλωτσιές, τις γροθιές και άλλες κινήσεις του τάε κβον ντο. Η επαναλαμβανόμενη εκτέλεσή τους στο πλαίσιο της προπόνησης θα σας χαρίσει ένα σώμα που δεν θα φαίνεται μόνο, αλλά και θα είναι δυνατό.

Να χρησιμοποιούμε όλες μας τις δυνατότητες

Αν πιστεύετε ότι το μόνο που έχουν να σας μάθουν είναι πώς να χτυπάτε, είστε μπροστά σε μια μεγάλη (και πολύ ευχάριστη) έκπληξη. Μέσα από τις πολεμικές τέχνες καταφέρνουμε να αποκτήσουμε πλήρη έλεγχο και άρτιο συντονισμό των κινήσεών μας, οξύνουμε τα αντανακλαστικά μας, γινόμαστε πιο ευκίνητοι και, ιδιαίτερα αν επιλέξουμε κάποια που να εμπλέκει έντονα και τα πόδια μας, αποκτούμε μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία. Εχετε δει πόσο ψηλά φτάνουν οι κλωτσιές στο kick boxing;

Να ενισχύουμε την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων μας

Οπως κάθε αεροβική προπόνηση, έτσι και οι πολεμικές τέχνες εκπαιδεύουν την καρδιά και τους πνεύμονές μας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, ώστε να καταφέρνουν να στέλνουν στους μυς μας το οξυγόνο που χρειάζονται. Με αυτόν τον τρόπο μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά προβλήματα και μας κρατούν υγιείς.

Να γεμίσουμε ενέργεια

Η βελτίωση της υγείας μας δεν γίνεται αισθητή μόνο στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκ απ. Η καλύτερη ροή του αίματος και του οξυγόνου στο σώμα μας, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ζωντανοί. Ταυτόχρονα, η αϋπνία δεν έχει καμία ελπίδα να νικήσει τη μάχη με τη σκληρή προπόνηση. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα οφέλη των πολεμικών τεχνών στην ψυχική μας υγεία, δεν είναι παράξενο που λίγες προπονήσεις αρκούν για να νιώσουμε ότι γεμίζουμε ενέργεια!

Τέχνες του πνεύματος

Ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι δεν μπορούν να αγνοήσουν τον ρόλο της φιλοσοφίας σε αμέτρητες πολεμικές τέχνες – ιδίως τις ανατολικές. Αλλά και στην περίπτωση που επιλέξετε κάτι πιο… πρακτικό, όπως είναι το κραβ μαγκά ή το kick boxing, είναι βέβαιο πως θα γυμνάσετε τόσο το σώμα όσο και τον νου σας.

Μερικές προπονήσεις αρκούν για να…

…βρείτε το κίνητρο που ψάχνατε: Είναι πολύ συνηθισμένο οι… νεοφώτιστοι των πολεμικών τεχνών να αποκτούν επιπλέον καλές συνήθειες λίγο καιρό μετά την πρώτη τους προπόνηση. Η αιτία; Μέσα από αυτές μαθαίνουμε να πειθαρχούμε, να κάνουμε διαλογισμό και να βρίσκουμε δύναμη μέσα μας. Ετσι το να βελτιώσουμε επιτέλους τη διατροφή μας ή ακόμη και το να κόψουμε το κάπνισμα, ξαφνικά φαίνεται πολύ πιο εύκολο.

…αποκτήσετε τα εργαλεία της επιτυχίας: Αποφασιστικότητα, επιμονή, ψυχική αντοχή, μεγαλύτερη ικανότητα για συγκέντρωση και ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων. Δεν πρόκειται για μια τυχαία λίστα με προτερήματα, αλλά για κάποια από τα δώρα των πολεμικών τεχνών για το μυαλό μας. Και προφανώς, δεν τα αφήνουμε πίσω μας μόλις εγκαταλείψουμε το τατάμι. Μας ακολουθούν και μας βοηθούν να γίνουμε καλύτερες στη δουλειά, στα χόμπι και στις προσωπικές μας σχέσεις.

…γεμίσετε αυτοπεποίθηση: Η σωστή τεχνική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε μια κίνηση αμέτρητες φορές μέχρι να κατορθώσετε να την εκτελέσετε στην εντέλεια. Οταν, όμως, εν τέλει το κάνετε, η αίσθηση του επιτεύγματος θα σας αποζημιώσει. Ταυτόχρονα, ήρθε η στιγμή να αναφερθούμε και στο προφανές: Από τη στιγμή που θα καταφέρετε να φτάσετε σε ένα καλό επίπεδο, θα είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας απέναντι σε πολλούς κινδύνους. Και ακόμη και αν αυτή η ικανότητα φανεί αχρείαστη – που το ευχόμαστε ολόψυχα – οι επιδράσεις της στην ψυχολογία σας δεν θα είναι αμελητέες. Η σιγουριά που θα σας χαρίσει, θα μεταφερθεί και σε άλλους τομείς της ζωής σας.

…κάνετε καινούργιους φίλους: Η αντίληψη ότι τα αθλήματα που εμπεριέχουν «ξύλο» προσελκύουν επιθετικούς ανθρώπους, δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Αλλωστε, ακόμη και αν κάποιος ξεκινήσει τα μαθήματα με μία τέτοια λογική, σύντομα θα την αφήσει πίσω του. Η φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών δεν σε κάνει να επιδιώκεις τη συμπλοκή, αλλά να την αποφεύγεις. Επομένως, όπως και κάθε άλλο άθλημα που απαιτεί την επαφή με άλλους ανθρώπους, έτσι και τα συγκεκριμένα μας βοηθούν να κοινωνικοποιηθούμε.

…νιώσετε χαρούμενοι: Η άσκηση γεμίζει τον οργανισμό μας ενδορφίνες, και έτσι νιώθουμε δυνατοί, υγιείς και χαρούμενοι. Επιπλέον, οι πολεμικές τέχνες δεν είναι απλή άσκηση. Πρώτα από όλα είναι εκτόνωση. Αν ξεφορτωθείτε την ένταση της δουλειάς επάνω στον σάκο, θα μπορέσετε να συνεχίσετε την ημέρα σας πιο ανάλαφρη. Παράλληλα, οι παραδοσιακές τέχνες, όπως το κουνγκ φου ή το καράτε, εμπεριέχουν πολλή φιλοσοφία και διαλογισμό. Επομένως, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει που απαλύνουν το στρες και τα ήπια συμπτώματα κατάθλιψης.

…αγαπήσετε το σώμα σας: Μπορεί να ξεκινήσετε τις προπονήσεις για να μεταμορφώσετε τους κοιλιακούς και τους γλουτούς σας – και, όπως είπαμε, θα το καταφέρετε. Δεν είναι όμως αυτοί οι λόγοι που θα αγαπήσετε το σώμα σας. Πάνω από όλα, θα έρθετε σε καλύτερη επαφή μαζί του. Θα ανακαλύψετε δυνατότητές του που δεν είχατε φανταστεί καν και θα αρχίσετε να το παρατηρείτε με έναν νέο τρόπο. Θα το δείτε να γίνεται δημιουργικό, να εκπέμπει υγεία και να μετατρέπεται σε κάτι περισσότερο από ένα σπίτι για το μυαλό σας. Στο τέλος, θα είστε πολύ ικανοποιημένη μαζί του, με έναν τρόπο που δεν σχετίζεται με την όποια ματαιοδοξία.