Σημαντική πρόοδο, στον αγώνα τους ενάντια στο χρόνο, για την δημιουργία του εμβολίου ενάντια στον επιδημικό κοροναϊό, που έχει κοστίσει την ζωή σχεδόν πεντακοσίων ανθρώπων, υποστηρίζουν ότι σημείωσαν Βρετανοί επιστήμονες. Ο καθηγητής Robin Shattock, με εξειδίκευση στις λοιμώξεις, από το Imperial College του Λονδίνου, αποκάλυψε το σχέδιο της επιστημονικής του ομάδας να ξεκινήσει δοκιμές σε πειραματόζωα την επόμενη εβδομάδα.

Κοντά στο πειραματικό στάδιο

Στην συνέχεια, ενδέχεται οι δοκιμές να γίνουν σε ανθρώπους το καλοκαίρι, εάν και εφόσον η ομάδα λάβει χρηματοδότηση και οι πρώτες δοκιμές στεφθούν υπό επιτυχία. Ο καθηγητής Robin Shattock δήλωσε ότι η κανονική διαδικασία για την δημιουργία ενός εμβολίου μπορεί να διαρκέσει από δύο έως και τρία χρόνια μέχρι να φτάσει στην κλινική. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Μέσα σε δεκατέσσερις ημέρες έχουμε επισπεύσει κατά πολύ την διαδικασία. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε πειραματόζωα. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την δοκιμή και μελέτη στον άνθρωπο».

Αν και το εμβόλιο δεν μπορεί να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση, θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας εάν εκδηλωθούν περαιτέρω κρούσματα. Όπως είπε: «Μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κοροναϊού σε παγκόσμια κλίμακα και με το εμβόλιο θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση». Ωστόσο, η ομάδα προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστεί και ένας χρόνος πριν οι μελέτες επεκταθούν στον άνθρωπο.

Προσπάθεια από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

Πέραν από τους Βρετανούς επιστήμονες, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εργάζεται για την δημιουργία του εμβολίου ενώ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν δοκιμές πειραματικού σταδίου τον Απρίλιο. Στον αγώνα κατά του επιδημικού ιού συμμετέχει και ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Matt Hancock, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει ζητήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας των δοκιμών.