Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη παρακολούθησαν τον ύπνο γυναικών, ηλικίας 20 έως και 76 ετών και διαπίστωσαν ότι εκείνες που χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα. Εκείνες πάλι, που ξυπνούσαν συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας ή εμφάνιζαν συμπτώματα αϋπνίας έτειναν να καταναλώνουν πιο θερμιδικές τροφές. Αυτό μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι η αϋπνία είτε ενεργοποιεί την πείνα είτε καταστέλλει τα σήματα που ειδοποιούν τον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι γεμάτο.

Κίνδυνος καρδιακής νόσου

Τα νέα ευρήματα παρέχουν μια σαφέστερη εικόνα, που επιβεβαιώνει ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά και σωστά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Εάν δηλαδή οι γυναίκες έχουν κακή ποιότητα ύπνου και ως αποτέλεσμα τρώνε περισσότερο και πιο θερμιδικά γεύματα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα παχυσαρκίας, παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων.

Πιο δύσκολος ο ύπνος για τις γυναίκες

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης επεδίωξαν να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των γυναικών, εξετάζοντας την σχέση ανάμεσα στην διατροφή και την ποιότητα του ύπνου. Εξέτασαν ειδικά γυναίκες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στον ύπνο, σύμφωνα με την συγγραφέα της επιστημονικής μελέτης Δρ. Brooke Aggarwal, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε διαταραχές ύπνου εξαιτίας των εμμηνοπαυσιακών ορμονών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κακός ύπνος, περισσότερες θερμίδες

Μελετήθηκαν, συγκεκριμένα, ο ύπνος και οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών, οι οποίες ανέφεραν τις ώρες που συνήθως κοιμούνται, πόσο χρειάζονται για να αποκοιμηθούν αλλά και τυχόν συμπτώματα αϋπνίας. Οι γυναίκες με κακή ποιότητα ύπνου έτρωγαν συνολικά 143 θερμίδες και 100 γραμμάρια επιπλέον φαγητού την ημέρα, συγκριτικά με εκείνες με καλή ποιότητα ύπνου. Οι γυναίκες παράλληλα, που χρειάζονται περισσότερο από μία ώρα για να κοιμηθούν τρώνε κατά μέσο όρο 426 θερμίδες επιπλέον, συγκριτικά με εκείνες που χρειάστηκαν λιγότερο από 15 λεπτά.

Οι γυναίκες με συμπτώματα αϋπνίας καταναλώνουν περίπου 216 θερμίδες και 124 γραμμάρια τροφής επιπλέον, συγκριτικά με εκείνες που κοιμήθηκαν καλά. Επιπλέον τείνουν να επιλέγουν πιο λιπαρές τροφές, με 3 γραμμάρια ζάχαρης περισσότερα ανά 1.000 θερμίδες. Παρομοίως με προηγούμενες μελέτες αναφορικά με την σύνδεση του ύπνου και της διατροφής, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι εκείνες με την χειρότερη ποιότητα ύπνου κατανάλωναν περισσότερο τρόφιμα, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.