Μόνο ένα αναψυκτικό ζάχαρης περίπου 330ml ημερησίως, κατά την μέση ηλικία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ταφτς, στα πλαίσια της έρευνας, μελέτησαν σχεδόν 6.000 άτομα, άνω των σαράντα ετών, για περίπου 12 χρόνια. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι έπιναν καθημερινά ένα αναψυκτικό ζάχαρης 330ml ήταν δύο φορές πιο επιρρεπείς σε χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), που βοηθούν τις αρτηρίες να παραμένουν ανοιχτές.

Αύξηση τριγλυκεριδίων…

Συγκριτικά με εκείνους που σπανίως έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη, οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν επίσης 53% περισσότερες πιθανότητες για αυξημένα τριγλυκερίδια, που φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται γρήγορα, προκαλώντας την απότομη αύξηση της ινσουλίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό.

…Μείωση της καλής χοληστερόλης

Παράλληλα η εκτεταμένη κατανάλωση ζάχαρης επιτρέπει την συσσώρευση περισσότερων τριγλυκεριδίων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να φράξουν οι αρτηρίες, καθιστώντας την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα δύσκολη.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nicola McKeown, διατροφολόγος του Πανεπιστημίου Ταφτς δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόσληψη ποτών ή αναψυκτικών με ζάχαρη συνδέεται με χαμηλά επίπεδα HDL και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ακόμα και στους πιο νέους συμμετέχοντες, που δεν ξεπερνούσαν τα σαράντα. «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά με ζάχαρη για την διατήρηση της υγείας μας μακροπρόθεσμα».

Οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον ένα ζαχαρούχο ποτό καθημερινά για τέσσερα χρόνια, αντιμετώπιζαν 98% περισσότερες πιθανότητες μείωσης της καλής χοληστερόλης και 53% περισσότερες πιθανότητες για αυξημένα τριγλυκερίδια.