Νιώθετε ότι τα μάτια σας ξεραίνονται ή ότι η όρασή σας γίνεται συχνά θολή; Πρέπει για να διαβάσετε το περιοδικό σας να τεντώσετε τα χέρια σας και να το απομακρύνετε αρκετά, προκειμένου να μπορέσετε να δείτε τι ακριβώς γράφει; Τα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την όραση ενδέχεται να ξεκινήσουν απότομα και σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, μπορείτε υιοθετώντας ορισμένες καλές συνήθειες να βελτιώσετε ή και να την διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας αλλά και την καλή σας όραση.

Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου, αφού πρέπει να αποφεύγετε την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς οι ακτίνες UV ενδέχεται να προκαλέσουν οφθαλμικές παθήσεις αλλά και αυξημένη μυωπία. Φορέστε τα γυαλιά ηλίου όποτε βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους ή και όταν οδηγείτε, ακόμα και όταν επικρατεί συννεφιά μιας και οι ακτίνες UV μπορούν να «βλάψουν» τα μάτια μας ακόμα και τότε.

Προσέξτε τον χώρο εργασίας σας

Εάν περνάτε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, υπάρχει περίπτωση τα μάτια σας να είναι κουρασμένα, ξηρά ή ακόμα και να πονάνε. Μπορείτε να αποφύγετε, ωστόσο, τέτοιες επιπτώσεις μετακινώντας την οθόνη μακριά από τα μάτια σας, ώστε να έχετε μια μεγάλη απόσταση, που να σας επιτρέπει όμως να δείτε ή να διαβάσετε με ευκολία. Παράλληλα, κάντε συχνά διαλείμματα και κοιτάξτε εκτός οθόνης, προκειμένου να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Μην ξεχνάτε τα λαχανικά σας

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα χόρτα και το kale περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Πέρα από αυτά, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τρόφιμα, που περιέχουν βιταμίνη Ε αλλά και C, β – καροτένιο και ψευδάργυρο, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της απώλειας της όρασης.

Τα ωμέγα – 3 στα ψάρια, όπως ο σολομός ή ο τόνος, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υγεία των ματιών, για αυτό θα ήταν καλό να τα επιλέγετε έως και δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, αυτό που ακούμε συχνά ότι τα καρότα κάνουν καλό στην όραση, είναι πράγματι αλήθεια, αφού σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος κατά 64%.