Προμηθευτήκατε αντισηπτικό, καθαρίσατε τα πόμολα και τους διακόπτες με χλωρίνη και πλένετε τα χέρια σας τριακόσιες φορές την ημέρα. Ωστόσο, ενδέχεται ένα λάθος που κάνετε χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε να σας εκθέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό: Εξακολουθείτε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τείνουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας αυθόρμητα περισσότερες από 16 φορές ανά ώρα, κυρίως στις περιοχές του στόματος, της μύτης και των ματιών – ακριβώς εκεί, δηλαδή, που ο οργανισμός μας είναι περισσότερο ευάλωτος στους μικροοργανισμούς. Και όσο και αν προσπαθούμε να κρατήσουμε τα χέρια μας καθαρά, φτάνει να περάσουν από μία και μόνο επιφάνεια ώστε να καταληφθούν και πάλι από επικίνδυνους εισβολείς. Τώρα που ο κοροναϊός αποτελεί επίσημα απειλή για τους κατοίκους της χώρας μας, ήρθε η στιγμή να ξεχάσουμε αυτή την κακή συνήθεια. Ευτυχώς, όσο δύσκολο και αν είναι, υπάρχουν τρόποι να το πετύχουμε.

Πώς θα σταματήσετε να ακουμπάτε το πρόσωπό σας

Η σκέψη μετράει

Προσπαθήστε να έχετε συναίσθηση κάθε κίνησής σας. Δεν είπαμε ότι είναι εύκολο, και σίγουρα είναι αρκετά κουραστικό, όμως θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα χέρια σας υπό έλεγχο. Και κάποια στιγμή, θα σταματήσουν να κινούνται αυθόρμητα προς τα λάθος σημεία.

Επενδύστε στα αξεσουάρ

Ναι, η δουλειά από το σπίτι σημαίνει ότι όλοι έχουμε γίνει ένα με τις πιτζάμες μας. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να τις συνδυάσετε με κοσμήματα; Θα κάνουν τα χέρια σας πιο ορατά, ενώ θα δώσουν και έναν πιο… glam αέρα στην καραντίνα.

Κρατήστε σημειώσεις

Γεμίστε το σπίτι με post-it που θα σας θυμίζουν να κρατάτε κάτω τα χέρια. Είναι δύσκολο να ξεχάσετε κάτι που βρίσκεται διαρκώς μπροστά σας.

Αρωματίστε τα

Προτιμήστε κάποιο σαπουνάκι ή αντισηπτικό με έντονο άρωμα. Έτσι θα είναι σχεδόν αδύνατο να μην… μυριστείτε την ατασθαλία που ετοιμάζεστε να κάνετε.

Κρατήστε κάτι σαν φυλαχτό

Μπορεί να είναι οτιδήποτε, ακόμη και ένα – αχρησιμοποίητο – χαρτομάντιλο. Το σημαντικό είναι να περιορίσει την ελευθερία κινήσεών σας.

“Δέστε” τα

Δεν προτείνουμε χειροπέδες ή άλλες… κίνκυ επιλογές. Όταν δεν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας, όπως τις στιγμές που παρακολουθείτε μια ταινία, “πλέξτε” τα δάχτυλά σας, ώστε να μην μπαίνετε σε πειρασμούς.

Ντύστε τα

Όταν αναγκάζεστε να βγείτε από το σπίτι, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να μην φέρνετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας. Αν έχετε προλάβει να προμηθευτείτε μάσκες, θα κρατήσουν τη μύτη και το στόμα σας ασφαλή – ενώ τα γυαλιά ηλίου είναι μια πολύ καλή λύση για τα μάτια σας… τουλάχιστον τις πρωινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση, ένα ζευγάρι γάντια είναι ένα πολύ καλό επιπλέον μέτρο προστασίας.