Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζει ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό είναι ο πυρετός, ο ξηρός βήχας, ο πόνος στο στήθος και το αίσθημα κόπωσης ενώ ορισμένοι από τους ασθενείς έχουν εμφανίσει μυϊκούς πόνους, καταρροή, ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο ή ακόμα και διάρροια. Ο πονοκέφαλος αν και δεν αποτελεί ένα σύνηθες σύμπτωμα του κοροναϊού, περίπου το 14% των ασθενών που μολύνθηκαν, ανέφεραν ότι ένιωσαν πονοκέφαλο, σύμφωνα με την τελική έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας για την Κοινή Αποστολή για τον Κοροναϊό.

Γιατί προκαλείται πονοκέφαλος;

Όπως σε πολλούς ιούς, όπως εκείνοι που προκαλούν τον κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, έτσι και στην περίπτωση του κοροναϊού, το σώμα αντιδρά με συγκεκριμένους τρόπους, με στόχο να καταστρέψει την λοίμωξη. Μια τέτοια αντίδραση είναι η απελευθέρωση συγκεκριμένων πρωτεϊνών, των κυτοκινών, από τα ανοσοποιητικά κύτταρα, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή, πυρετό και κόπωση. Μαζί με αυτές τις αντιδράσεις μπορεί να υπάρξει και πονοκέφαλος. Αν και υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που αιτιολογούν την εμφάνισή του, είναι δύσκολο να πούμε γιατί εμφανίζεται μόνο σε μερικούς ανθρώπους και σε άλλους όχι. Δεν αποτελεί ένα σύνηθες σύμπτωμα του ιού και μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας ασθενής.

Ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον κοροναϊό, όπως είναι η σωματική δυσφορία που προκαλεί η ρινική συμφόρηση ή ο έντονος ξηρός βήχας. Ακόμα και το συχνό φύσημα της μύτης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το άγχος, την έλλειψη ύπνου, την αφυδάτωση ή την κακή διατροφή.

Που αλλού μπορεί να οφείλεται;

Υπάρχει περίπτωση να αισθάνεστε έντονο πόνο στο κεφάλι, να έχετε τάση για εμετό, ναυτία όπως και έντονο αίσθημα κόπωσης και να μην σχετίζεται με τον κοροναϊό, αλλά με ημικρανίες. . Ο πόνος στην περίπτωση της ημικρανίας μπορεί να είναι μέτριος έως και σοβαρός, την στιγμή που ένας ημικρανικός πονοκέφαλος ενδεχομένως να προκαλέσει έντονο και παλλόμενο πόνο, κάνοντας δύσκολη την εκτέλεση ακόμη και απλών καθημερινών εργασιών. Μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια της ημικρανίες περιλαμβάνουν την αύρα, που σχετίζεται με οπτικές αλλοιώσεις, όπως κηλίδες και γραμμές ή ακόμα και φώτα που δίνουν την αίσθηση ότι αναβοσβήνουν, το συχνό χασμουρητό, οι απότομες αλλαγές στην διάθεση αλλά και η αυξημένη όρεξη για γλυκά ή θερμιδικές τροφές.