Καθώς ο νέος κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, πολλές είναι οι χώρες που υιοθετούν έκτακτα μέτρα προστασίας, συνιστώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση και την παραμονή στο σπίτι. Αν και αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο, προκειμένου να μειώσουμε την εξάπλωση της επιδημίας, η απότομη αλλαγή της καθημερινότητας μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία μας, αυξάνοντας το άγχος μας. Την ίδια στιγμή, οι καταιγιστικές εξελίξεις της πανδημίας μπορούν επίσης να αυξήσουν τις ανησυχίες μας, γι’αυτό και είναι σημαντικό να κάνουμε ορισμένες μικρές αλλά ιδιαίτερα σημαντικές δραστηριότητες για να χαλαρώσουμε και επαναφέρουμε την ψυχραιμία μας.

1. Αφήστε στην άκρη το κινητό

Θα ήταν καλό, για αρχή να περιορίσετε το διαρκές scroll down στα social media αλλά και να προσέξετε το περιεχόμενο το οποίο διαβάζετε, καθώς μπορεί να σας γεμίζει άγχος και ανασφάλεια δίχως να το συνειδητοποιείτε, αφού το συναίσθημα φόβου, άγχους ή και ταραχής μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο μέσα από μερικές μόνο λέξεις. Για την ενημέρωσή σας επιλέξτε έγκυρες πηγές πληροφόρησης και προσπαθήστε να απασχολήσετε δημιουργικά το μυαλό σας, κάνοντας decluttering ή ακόμα και λίγη γυμναστική για να χαλαρώσετε και να παραμείνετε σε φόρμα.

2. Βάλτε την διασκέδαση σε πρώτο πλάνο

Είναι σημαντικό, ειδικά τώρα που οι εξελίξεις για την πανδημία είναι καταιγιστικές, να βάλουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα και την διασκέδαση. Σκεφθείτε από το προηγούμενο βράδυ τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα και αφιερώστε λίγο χρόνο σε δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς η δημιουργικότητα μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος μας και να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Ξεκινήστε λοιπόν, την ημέρα σας με κάτι που θέλετε να κάνετε, όπως είναι η γυμναστική κι έπειτα συνεχίστε με όλα όσα προέχουν.

3. Πλένουμε τα χέρια μας και τα χρησιμοποιούμε

Είναι σημαντικό να κάνετε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την ρυθμική και συντονισμένη κίνηση των χεριών, καθώς η αίσθηση της επαφής μας βοηθά να μένουμε στο παρόν, δίχως να κατακλυζόμαστε από την ανησυχία του αύριο. Για αυτό θα ήταν σημαντικό να κάνετε τέτοιες δραστηριότητες, όπως είναι το πλέξιμο, το κόψιμο φρούτων ή λαχανικών, το μαγείρεμα. Ειδικά μέσα από την μαγειρική, μαθαίνουμε πώς να νιώθουμε άνετα, ακόμα και όταν δεν έχουμε τον πλήρες έλεγχο για την έκβαση των πραγμάτων γύρω μας. Απλά μαγειρεύουμε, κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να προετοιμάσουμε το φαγητό και απλά περιμένουμε για το αποτέλεσμα.

4. Κινηθείτε

Το γεγονός ότι μένουμε σπίτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε ανενεργοί, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι ο εγκλεισμός δεν σημαίνει και αποκλεισμός από την άσκηση και την φυσική δραστηριότητα. Αντ’αυτού δοκιμάστε να κάνετε απλές διατάσεις για να τεντώσετε τους μυς σας ή μερικά σετ από απλές ασκήσεις είτε αερόβιες είτε μυϊκής ενδυνάμωσης.