Η βιταμίνη C προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, περιορίζει τις φλεγμονές, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από τις συνέπειες των βαρέων μετάλλων.

Αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού απειλεί την υγεία μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση και ένας τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι μέσω της διατροφής. Έτσι, η βιταμίνη C δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή σας διατροφή.

Βιταμίνη C: Πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Έρευνες δείχνουν ότι η επαρκής καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C βοηθάει να αρρωσταίνουμε λιγότερο από ιώσεις και κρυολογήματα, καθώς αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι η βιταμίνη C έχει μαγικές ιδιότητες που σας προστατεύουν πλήρως από τον κοροναϊό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αυτοαπομόνωση.

Πόση βιταμίνη C χρειάζεστε καθημερινά

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες, ενώ για τους καπνιστές, είναι 125 mg και 110 mg αντίστοιχα. Ενδεικτικά, 1 μικρό μπολ φράουλες ή 1 πορτοκάλι σάς προσφέρουν περίπου 60 mg βιταμίνης C.

20 τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C

1. Φράουλες
2. Ακτινίδια
3. Πορτοκάλια
4. Λεμόνια
5. Μήλα
6. Μούρα
7. Μπανάνες
8. Αβοκάντο
9. Καρότα
10. Σπανάκι
11. Μωβ λάχανο
12. Σπαράγγια
13. Μπρόκολο
14. Κουνουπίδι
15. Κόκκινες πιπεριές
16. Καλαμπόκι
17. Αγκινάρες
18. Καρπούζι
19. Πεπόνι
20. Ροδάκινα

Τι πρέπει να προσέξετε

Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και καταστρέφεται εύκολα, όταν εκτίθεται για πολλή ώρα στο φως και τον αέρα. Επομένως, όταν φτιάχνετε χυμό πορτοκάλι ή κόβετε ένα φρούτο, καταναλώστε το αμέσως και όχι μετά από μισή ώρα.

Προτιμήστε τα λαχανικά σας ωμά και όχι μαγειρεμένα, καθώς η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία.