Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί στη Βρετανία οι δοκιμές εμβολίου για τον κοροναϊό, σύμφωνα με βρετανικές κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται δοκιμές φαρμάκων και θεραπειών, ενώ και Έλληνες επιστήμονες αναπτύσσουν μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της πανδημίας.

Ο John Bell, μέλος της ειδικής ομάδας που συστάθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη εμβολίου, δήλωσε σε πρόγραμμα του BBC Radio 4, ότι αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Αβέβαιη παραμένει η αποτελεσματικότητά του

Ωστόσο ο Bell τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα δεν σχετίζεται με το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, αλλά με το κατά πόσον θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.

“Δεν έχει ελεγχθεί το κατά πόσον είναι ικανό να προστατεύσει τον πληθυσμό και δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί μέχρι να εμβολιαστεί και έπειτα να εκτεθεί στον ιό ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, ώστε να μετρηθεί τι ποσοστό αυτών των ατόμων προσβλήθηκε τελικά από τον ιό”, εξηγεί.

“Ωστόσο, αν τα πράγματα κυλήσουν όπως θα θέλαμε και το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, πιστεύω ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της δοκιμής μέχρι τα μέσα Αυγούστου”.

Ο Bell πρόσθεσε ότι ένα υποψήφιο εμβόλιο το οποίο δοκιμάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χορηγήθηκε σε ανθρώπους για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από μεγάλο αριθμό μελετών για την ασφάλειά του.

“Αν δούμε ενδείξεις ισχυρής αντίδρασης του ανοσοποιητικού μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Μαΐου, πιστεύω πως θα είμαστε σε καλό δρόμο”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι έπειτα το επόμενο βήμα θα ήταν “η επίλυση του τεράστιου προβλήματος της παραγωγής δισεκατομμυρίων δόσεων”.

Ακολουθήστε το στο Google News