Αγαπάμε την καφεΐνη όσο και εσείς – πιθανώς περισσότερο. Και δεν θα σας συμβουλεύαμε να την βγάλετε από τη ζωή σας χωρίς δεύτερη σκέψη. Άλλωστε ο καφές μας χαρίζει και μια σειρά από οφέλη, για παράδειγμα μέσα από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Δεν θα σας βλάψει όμως να μάθετε και τι θα κερδίζατε αν όντως αποφασίζατε να ζήσετε χωρίς αυτόν, έτσι δεν είναι; Εμείς απλώς θα σας παρουσιάσουμε τα οφέλη της ζωής χωρίς καφεΐνη, κι εσείς είστε ελεύθερη να πάρετε μόνη σας τις αποφάσεις σας.

Λιγότερο άγχος

Ο κυριότερος λόγος που καταναλώνουμε καφεΐνη, είναι για την επιπλέον ενέργεια που μας παρέχει. Ταυτόχρονα, όμως, ενεργοποιεί και την αντίδραση μάχης – φυγής, η οποία αυξάνει το άγχος και τη νευρικότητά μας.

Καλύτερος ύπνος

Μια από τις κυριότερες επιπτώσεις της κατάχρησης καφεΐνης, είναι οι διαταραχές στον ύπνο μας. Αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο: Δεν κοιμόμαστε καλά, την επόμενη μέρα νυστάζουμε, πίνουμε καφέ για να μας ξυπνήσει, κλπ. Αν δεν μπορείτε να τον αποχωριστείτε πλήρως – σας καταλαβαίνουμε – φροντίστε τουλάχιστον να μην τον καταναλώνετε κατά τις τελευταίες ώρες πριν τον ύπνο.

Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Οι τανίνες της καφεΐνης ενδέχεται να εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και των βιταμινών του συμπλέγματος Β από τον οργανισμό μας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και την προχωρημένη ηλικία.

Υγιέστερα δόντια

Εκτός από τους λεκέδες που αφήνουν στα δόντια μας οι τανίνες του καφέ και του τσαγιού, η καφεΐνη τα βλάπτει και με έναν άλλο τρόπο: Τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα, η οποία φθείρει το σμάλτο και διευκολύνει τη δράση της τερηδόνας.

Ισορροπημένες ορμόνες

Τα καφεϊνούχα ροφήματα ενδέχεται να δημιουργούν ανισορροπίες στα επίπεδα οιστρογόνων των γυναικών. Η σημασία αυτών των αλλαγών εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και την ηλικία σας. Για παράδειγμα, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη ενδέχεται να εντείνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Υγιής καρδιά

Σε περίπτωση που έχετε υψηλή πίεση ή καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την καφεΐνη.

Ισορροπία στα χημικά του εγκεφάλου

Νιώθετε εθισμένη στον καφέ; Ενδέχεται να είστε. Η καφεΐνη αλλάζει την χημεία του εγκεφάλου μας με τρόπο που θυμίζει την… κοκαΐνη, ενώ πολλοί μανιώδεις πότες καφέ, βιώνουν συμπτώματα απεξάρτησης όταν σταματούν να τον καταναλώνουν. Αν, λοιπόν, αντιπαθείτε τις εξαρτήσεις, ίσως έχετε έναν καλό λόγο να απαρνηθείτε την κούπα σας.

Λιγότεροι πονοκέφαλοι

Πώς νιώθετε αν δεν πιείτε καφέ το πρωί; Αν αισθάνεστε ότι δεν λειτουργείτε σωστά, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, είστε εξαντλημένοι και ευερέθιστοι και έχετε πονοκέφαλο, πρόκειται για συμπτώματα του προαναφερθέντος εθισμού. Κόβοντας τον καφέ, θα μπορείτε να λειτουργήσετε ξανά και χωρίς αυτόν.

Υγιές πεπτικό σύστημα

Ξέρετε καλά ότι οι μεγάλες ποσότητες καφέ… μας στέλνουν στην τουαλέτα. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμα προβλήματα του πεπτικού, ενώ τα καφεϊνούχα αναψυκτικά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Νεανική όψη

Η καφεΐνη παρεμβάλλεται στη δημιουργία κολλαγόνου από τον οργανισμό μας. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την όψη του δέρματος, των νυχιών αλλά και του σώματός μας.