Ο χώρος, ή αλλιώς αιθέρας όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες, είναι ένα από τα στοιχεία δομής μας στο φυσικό επίπεδο ύπαρξής μας. Στην περίοδο αυτή περιορισμού που διανύουμε, το να καλλιεργήσουμε και να ενδυναμώσουμε το στοιχείο του χώρου είναι μέγιστη ανάγκη. Η πρακτική της γιόγκα που προτείνουμε θα σας βοηθήσει να νιώσετε δυνατοί και ελεύθεροι να εκφράσετε τον εαυτό σας.

Prasarita Padottanasana D

Ανοίξτε τα πόδια στο εύρος περίπου του μήκους του ενός ποδιού σας. Τα πέλματα κρατήστε τα παράλληλα και φροντίστε να πατούν ομοιόμορφα. Τοποθετήστε τα χέρια στη λεκάνη και με μια εισπνοή κάντε μια ελαφριά κάμψη πίσω να νιώσετε το στέρνο να ανοίγει. Με την εκπνοή και με ευθυγραμμισμένη τη σπονδυλική σας στήλη, μπείτε σε βαθιά εμπρόσθια κάμψη. Πιάστε τα μεγάλα δάχτυλα και με εισπνοή μακρύνετε τον κορμό σας, ενώ με την εκπνοή μπείτε ακόμα πιο βαθιά στην κάμψη. Επαναλάβετε για 10 αναπνοές. Τα πόδια παραμένουν τεντωμένα, εκτός και αν αυτό σας είναι πολύ δύσκολο οπότε τα λυγίζετε ελαφρώς.

Utthita hasta padangushthasana A

Επιστρέφετε στην όρθια θέση και φέρνετε το βάρος σας στο αριστερό πόδι ανασηκώνοντας το δεξί από το έδαφος. Το σημαντικότερο σε αυτή τη θέση της γιόγκα είναι να κρατήσετε τον κορμό σας στην όρθια θέση σταθερό και όχι το πόσο ψηλά θα σηκώσετε το δεξί πόδι. Με αυτή τη συμβουλή σαν γνώμονα, σταθεροποιείτε το βλέμμα σας σε ένα σημείο και ανυψώνετε το πόδι μέχρι εκεί που δεν χάνετε την ισορροπία σας. Μένετε για 5 έως 10 αναπνοές. Επαναλαμβάνετε και με το αριστερό πόδι.

Utthita hasta padangushthasana B

Τινάζετε λίγο τα πόδια σας για να φύγει η ένταση από την προηγούμενη θέση και έρχεστε πάλι στην tadasana (όρθια θέση). Πιάνετε με το δεξί χέρι το δεξί πέλμα όπως στην εικόνα, αλλά αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε πιάνετε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και τεντώνετε όπως και στην προηγούμενη άσκηση το πόδι μέχρι εκεί που δεν χάνετε την ισορροπία σας και που δεν χάνετε την ευθυγράμμιση του κορμού σας. Μένετε για 5 έως 10 αναπνοές. Επαναλαμβάνετε και με το αριστερό πόδι.

Ardha Baddha Padmottanasana

Σταθείτε στην Tadasana στο κέντρο του στρώματος και συγκεντρώστε την αναπνοή σας. Τώρα, μετατοπίστε το σωματικό βάρος στο αριστερό πόδι και πιέστε πάρα πολύ τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού στο έδαφος. Διατηρώντας μια αίσθηση ισορροπίας στη στάση, σηκώστε το δεξί πόδι και λυγίστε το γόνατο σε μία προσπάθεια να κάνετε τον μισό λωτό. Αν τα καταφέρετε μακρύνετε το δεξί χέρι και πιάστε το πέλμα του δεξιού ποδιού. Αν αυτό είναι για εσάς δύσκολο ακόμα, αφήστε το πόδι πιο χαμηλά, ίσως πάνω από το γόνατο, και σηκώστε και τα δύο χέρια ψηλά. Μένετε για 5 έως 10 αναπνοές. Επαναλαμβάνετε και με το αριστερό πόδι.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα παραδοσιακής γιόγκα