Υλικά για 4 μερίδες

Για τα pancakes:

1 αβγό

1 ½ φλιτζάνι πλήρες γάλα

2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 1/3 φλιτζάνι αλεύρι

2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι

Για τη σάλτσα:

1 φλιτζάνι φρέσκα σμέουρα

¼ φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά πριν ξεκινήσετε. Βεβαιώνεστε ότι είναι καυτό και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία προτού ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα pancakes.

2. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, χτυπάτε μαζί το αβγό, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάτε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

3. Χτυπάτε προσθέτοντας αργά-αργά τα ξηρά συστατικά στο μείγμα αβγών και γάλακτος. Αφήνετε το μείγμα να καθίσει για περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα θα φουσκώσει. Αν είναι πάρα πολύ σφιχτό, προσθέστε λίγο περισσότερο γάλα (ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά), αλλά προσέξτε να μη σας βγει πολύ αραιό.

4. Οση ώρα το μείγμα κάθεται, θερμαίνετε σε μια μικρή κατσαρόλα 1 φλιτζάνι σμέουρα με 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη. Μαγειρεύετε σε μεσαία χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, έως ότου η σάλτσα να είναι ελαφρώς πηχτή, αλλά ακόμα ρευστή. Τη ρίχνετε σε ένα μπολ και την αφήνετε στην άκρη.

5. Λαδώνετε το προθερμασμένο τηγάνι με φυτικό λάδι. Ρίχνετε το μείγμα των pancakes στο τηγάνι (1/4 φλιτζανιού τη φορά). Το αφήνετε να τηγανιστεί λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες στην πάνω πλευρά του pancake. Το αλλάζετε πλευρά και το αφήνετε για λίγα λεπτά.

6. Οταν κάθε pancake είναι χρυσοκίτρινο και στις δύο πλευρές, το βάζετε σε ένα πιάτο. Οταν τελειώσετε με όλο το μείγμα, περιχύνετε τα pancakes με τη σάλτσα σμέουρων. Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε με λίγη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετε τα pancakes ζεστά και απολαύστε αμέσως.