Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, ο τρόπος που σκέφτεστε έχει σημασία. Οι θετικές συνήθειες, όπως ο εορτασμός μικρών επιτυχιών, η εστίαση στην αυτο-ενθάρρυνση και η εξάσκηση της συγκέντρωσής σας, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να χάσετε περισσότερο βάρος – και να το κρατήσετε μακριά -, σε αντίθεση με τις αρνητικές σκέψεις.

«Η κατανόηση του εάν και πώς οι σκέψεις βοηθούν την επιτυχημένη διαχείριση του βάρους μπορεί να βελτιώσει μελλοντικά την προσέγγιση του αδυνατίσματος», λέει η Suzanne Phelan, PhD, καθηγήτρια κινησιολογίας και δημόσιας υγείας στο Πολυτεχνικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Ο θετικός τρόπος σκέψης αποδεικνύεται ο πιο αποτελεσματικός

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν θετική στάση ήταν πιο πιθανό να καταφέρουν να χάσουν βάρος, αφού η προσέγγισή τους αυτή τους έκανε να επιστρέφουν στις υγιεινές τους συνήθειες μετά από μικρά ατοπήματα, όπως η υπερφαγία ή η παράλειψη μιας προπόνησης.

«Η έρευνα από τη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία της παχυσαρκίας υποδηλώνει ότι η τροποποίηση των σκέψεων μπορεί να ενισχύσει τη διαχείριση βάρους», προσθέτει η Phelan, συγγραφέας της μελέτης. «Το πρώτο βήμα είναι η αυτο-παρακολούθηση των σκέψεων. Μπορεί να είναι μια πρόκληση στην αρχή αλλά, με την πάροδο του χρόνου, οι γνώσεις που προκύπτουν από αυτήν την παρακολούθηση μπορεί να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.»

Η Phelan προτείνει την καταγραφή των αρνητικών σκέψεων μετά από την υπερκατανάλωσης τροφής ή μετά από μια μικρή αύξηση βάρους, προκειμένου να εντοπιστούν οι σκέψεις που είναι ανακριβείς ή μη χρήσιμες και να αντικατασταθούν με πιο χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις.

«Αντί να σκεφτείτε ότι είστε αποτυχημένοι επειδή φάγατε παραπάνω, σκεφτείτε ότι μπορείτε να αναλάβετε δράση τώρα για να αποτρέψετε επιπλέον αύξηση του βάρους σας», προτρέπει η Phelan.

Υγιεινή διατροφή, το κλειδί για αδυνάτισμα

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες επικεντρώνονταν στα οφέλη που έχουν οι διατροφικές τους επιλογές στην υγεία τους, επέλεγαν πιο υγιεινά τρόφιμα και έτρωγαν μικρότερες μερίδες.

Από ό,τι φαίνεται, όταν οι άνθρωποι εστιάζουν στο καλό της υγείας τους, εμφανίζουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και εγκράτεια. Η αλλαγή νοοτροπίας, σημείωσαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να βοηθήσει όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να επιτύχουν τους στόχους τους για απώλεια βάρους.

Πώς θα αλλάξετε νοοτροπία

Η θετική στάση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι αναποδιές και τα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες συνήθειες διατροφής και άσκησης. Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, αλλά με την πάροδο του χρόνου και την εξάσκηση τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα.

Ωστόσο, για τους ανθρώπους που είναι σε δύσκολη συναισθηματική φάση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πετύχουν τον στόχο τους για αδυνάτισμα. Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε και να συνειδητοποιήσετε αυτό που σας απασχολεί και στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά σας.

Ενώ δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και την εμφάνισή σας, αν η εικόνα που έχετε για το σώμα σας είναι υπερβολικά αρνητική, αυτό μπορεί να σαμποτάρει το αδυνάτισμά σας και να σας αποθαρρύνει από το να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο, αφιερώστε μερικές ημέρες για να παρακολουθήσετε τον εσωτερικό σας διάλογο και να δώσετε σημασία στο τι λέτε στον εαυτό σας. Αν έχετε αρνητική εικόνα για το σώμα σας, σίγουρα θα προσέξετε ότι επαναλαμβάνετε υποτιμητικές σκέψεις για το σώμα σας. Αλλάξτε φράσεις όπως «είμαι τόσο χοντρή» με ενθαρρυντικά μηνύματα όπως «το σώμα μου είναι δυνατό» και «είμαι αρκετή» για να δώσετε στον εαυτό σας την ώθηση να συνεχίσει την προσπάθεια.