Από την ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων, μέχρι την απώλεια βάρους και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι να φορέσουμε τα αθλητικά μας και να αρχίσουμε τις κάμψεις. Ωστόσο, μια σειρά από οφέλη της γυμναστικής γίνονται αισθητά μόνο αφού… βγάλουμε τις φόρμες. Όχι, δεν αναφερόμαστε στις μέρες δόξας που γνωρίζουν οι τετρακέφαλοί μας, αλλά στη βελτίωση των επιδόσεων και – κυρίως – της απόλαυσής μας κατά τη διάρκεια του σεξ. Πώς, όμως, επιδρά η φυσική μας κατάσταση στις στιγμές που περνάμε κάτω από τα σεντόνια;

Αυξάνει την ποσότητα

Δεν είναι βέβαιο αν σχετίζεται με το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πιο θελκτικά τα γυμνασμένα σώματα ή αν συνδέεται με την τάση των αθλητικών ατόμων να αναζητούν νέες αισθήσεις ή δραστηριότητες. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει: Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούνται περισσότερο, έχουν και αντίστοιχα αυξημένες ερωτικές επαφές.

Βελτιώνει την ποιότητα

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της γυμναστικής για την υγεία μας, είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον οργανισμό μας. Αυτό με τη σειρά του επιδρά άμεσα στην ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής. Από τη μία πλευρά, οι άνδρες αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ και για τις γυναίκες η καλύτερη ροή του αίματος συνεπάγεται αυξημένη αίσθηση και μεγαλύτερη απόλαυση.

Διευρύνει τις επιλογές

Δυστυχώς, το σεξ δεν είναι ικανό να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι και μια απαιτητική σωματική δραστηριότητα. Από την αναπνοή μέχρι την ικανότητά μας να μείνουμε σε μια συγκεκριμένη στάση για αρκετή ώρα, οι αντοχές μας – που μπορούν να αυξηθούν σημαντικά μέσω της άσκησης – επηρεάζουν άμεσα την δυνατότητά μας να απολαμβάνουμε το σεξ όσο περισσότερο μπορούμε. Και φυσικά, η ευλυγισία που μπορούν να μας χαρίσουν οι προπονήσεις χορού, πολεμικών τεχνών ή γιόγκα, εγγυάται αυξημένα περιθώρια για… πειραματισμούς.

Μας κρατά νέους

Όλα τα παραπάνω ίσως δεν απασχολούν τόσο τους νεότερους. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, τόσο πιθανότερο είναι να διαπιστώσουμε ότι το πνεύμα μας είναι πρόθυμο, όμως η σάρκα αδυνατεί να το ακολουθήσει. Έρευνα έχει δείξει ότι οι εξηντάρηδες που γυμνάζονται τακτικά, απολαμβάνουν την ίδια ποσότητα και ποιότητα σεξ με άτομα που είναι ακόμη και είκοσι χρόνια νεότερά τους. Επομένως, ίσως η άσκηση να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τον χρόνο – ή τουλάχιστον για να τον εμποδίσουμε από το να φτάσει μέχρι την κρεβατοκάμαρά μας.

Μας βάζει στο κλίμα

Οι επιδράσεις της άσκησης στην ψυχολογία μας, προφανώς δεν είναι αμέτοχες και στην περίπτωση του σεξ. Κατ΄αρχάς, η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το στρες και τα ήπια συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία συχνά «εξοντώνουν» την ερωτική μας διάθεση. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα μας εκλύει ενδορφίνες, οι οποίες μας δημιουργούν μια αίσθηση απόλαυσης. Αυτό που ίσως δεν είναι εξίσου γνωστό, είναι ότι το ίδιο «φυσικό ναρκωτικό» ευθύνεται και για τη λίμπιντό μας, αλλά και για την ευχαρίστηση που αντλούμε μέσα από τις ερωτικές επαφές. Επιπλέον, όσο συχνότερα δημιουργούνται από τον οργανισμό μας, τόσο πιο εύκολα βιώνουμε και στο μέλλον το ίδιο αίσθημα χαράς και απόλαυσης. Ίσως για αυτό και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ασκούνται συχνά, μπαίνουν πιο εύκολα σε ερωτική διάθεση, ενώ βιώνουν πιο γρήγορους και έντονους οργασμούς.

Μας βοηθά να αγαπήσουμε το σώμα μας

Οι ανασφάλειες γύρω από την εικόνα του σώματός μας είναι αρκετές για να κάνουν την ερωτική διάθεση να φύγει από το παράθυρο, εμποδίζοντάς μας από το να φτάσουμε σε οργασμό. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των γυναικών που από μικρή ηλικία εκπαιδεύονται κοινωνικά να επιδιώκουν την τελειότητα. Η γυμναστική μάς επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση με το σώμα μας, όχι τόσο εξαιτίας των αλλαγών που παρατηρούμε σε αυτό, όσο λόγω του ότι μας δίνει την ευκαιρία να το… παρακολουθήσουμε εν δράσει. Μέσα από την κίνηση μαθαίνουμε να εκτιμάμε τις δυνατότητές του, αλλά και το νιώθουμε σταδιακά όλο και πιο υγιές και δραστήριο. Έτσι, είναι πιθανότερο να το αγαπήσουμε και να το αποδεχτούμε μαζί με όλες τις τέλειες ατέλειές του.

Ακολουθήστε το στο Google News