Το καλοκαίρι έφτασε, τα γυμναστήρια είναι κλειστά και δεν αντέχουμε να περάσουμε ούτε μισό λεπτό ακόμη στο σπίτι μας. Τι ποιο λογικό από το να μεταφέρουμε την προπόνησή μας στο δρόμο ή το πάρκο; Για τους περισσότερους, η επιλογή είναι μονόδρομος: Το πατροπαράδοτο τρέξιμο, διάσημο για την καλή διάθεση που μας προσφέρει, είναι μια από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές μορφές άσκησης. Ωστόσο, όπως σε κάθε προπόνηση έτσι και εδώ, τεράστιο ρόλο παίζει και η καταλληλότητα του εξοπλισμού μας. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτός δεν είναι άλλος από τα παπούτσια μας.

Ναι, πρέπει να είναι εξειδικευμένα

Ίσως πιστεύετε ότι μόνο οι επαγγελματίες δρομείς έχουν ανάγκη από παπούτσια ειδικά για το τρέξιμο. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα ζευγάρι ειδικό για την περίσταση προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Ταυτόχρονα, θα δείτε ότι το ίδιο το τρέξιμο γίνεται πολύ πιο εύκολο και ευχάριστο χάρη στις τεχνολογίες που ενσωματώνονται στον σχεδιασμό τους.

Φροντίστε να εφαρμόζουν σωστά

Τα πέλματά μας τείνουν να τεντώνονται καθώς τρέχουμε. Για να είστε σίγουρη ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή, δοκιμάστε τα υποψήφια ζευγάρια το απόγευμα, που συνήθως τα πόδια μας είναι ελαφρώς πρησμένα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι η άκρη του ποδιού σας απέχει περίπου ένα δάχτυλο από την άκρη του παπουτσιού. Τα παπούτσια δεν θα πρέπει να σας πιέζουν, ούτε και να σας είναι χαλαρά, ενώ το πέλμα σας θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του πάτου τους.

Βρείτε τον… τύπο σας

Υπάρχουν αμέτρητα είδη παπουτσιών τρεξίματος, όμως δεν είναι όλα κατάλληλα για όλους. Αν είστε αρχάρια ή αν η προπόνησή σας δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, δεν χρειάζεστε κάτι παραπάνω από τον βασικό τύπο που κυκλοφορεί στην αγορά. Ωστόσο, αν προτιμάτε τις γρήγορες προπονήσεις, είναι καλύτερο να διαλέξετε ελαφρύτερα παπούτσια. Θα φθαρούν λίγο πιο γρήγορα, όμως μέχρι τότε θα σας επιτρέψουν να απογειωθείτε – σχεδόν κυριολεκτικά. Από την άλλη, σε περίπτωση που προτιμάτε τον ανώμαλο δρόμο, χρειάζεστε παπούτσια που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία στο πέλμα σας και αντέχουν περισσότερη ταλαιπωρία.

Σωστή ισορροπία

Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζεστε το ακριβότερο ζευγάρι που θα συναντήσετε, όμως ακόμη και αν η προπόνησή σας είναι αρκετά χαλαρή, είναι καλύτερο να αποφύγετε τις φθηνότερες επιλογές. Το κύριο μέρος του κόστους προέρχεται από την τεχνολογία και την έρευνα που έχει επενδυθεί στα παπούτσια, και η οποία επηρεάζει σημαντικά την εμπειρία της προπόνησής σας. Όπως και με κάθε άλλη αγορά σας, η καλύτερη στρατηγική είναι πριν αποφασίσετε, να συγκρίνετε διαφορετικές επιλογές, αλλά και τις κριτικές καταναλωτών που τις έχουν ήδη χρησιμοποιήσει.

Οι κατάλληλες βάσεις

Το ύψος της σόλας έχει επίσης τεράστια σημασία. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερη προστασία σας προσφέρει από τα τραντάγματα, όταν το πόδι σας χτυπά στο έδαφος. Παράλληλα, όμως, σας στερεί την αίσθηση επαφής με το χώμα, την οποία προτιμούν αρκετοί δρομείς. Επιπλέον, αρκετά παπούτσια έχουν μεγαλύτερο ύψος στη σόλα σε σχέση με τη μύτη, καθώς αυτό είναι το σημείο του ποδιού σας που χτυπά πρώτο στο έδαφος. Σε περίπτωση που η τεχνική σας δεν είναι τόσο άρτια, ίσως χρειάζεστε ένα παπούτσι με πιο ομοιόμορφη σόλα ώστε να σας παρέχει προστασία ακόμη και αν προσγειώνεστε στο κέντρο ή τη μύτη του πέλματος.

Διαφορετικά πόδια, διαφορετικές ανάγκες

Σε περίπτωση που έχετε πολύ ψηλή ή πολύ χαμηλή καμάρα, ενδέχεται να χρειάζεστε ένα ζευγάρι παπούτσια που θα «διορθώνει» το πρόβλημα, επιτρέποντάς σας να προσγειώνεστε καλύτερα στο έδαφος και γλιτώνοντάς σας από τραυματισμούς.