Οι νοσοκομειακοί θάλαμοι θα μπορούσαν να «γεμίσουν» με τον νέο κοροναϊο μέσα σε διάστημα δέκα ωρών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του University College of London (UCL) και του Great Ormond Street Hospital παρακολούθησαν την εξάπλωση ενός ιού που δεν μολύνει ανθρώπους για το χρονικό διάστημα των πέντε ημερών. Τοποθετήθηκε συγκεκριμένα, στην χειρολαβή ενός νοσοκομειακού κρεβατιού σε δωμάτιο απομόνωσης, παρόμοιο με εκείνο όπου ασθενείς υψηλού κινδύνου κρατούνται χωριστά. Οι επιστήμονες, στην συνέχεια, πήραν δείγμα από 44 διαφορετικά σημεία στον ίδιο θάλαμο, συμπεριλαμβανομένων των λαβών στις πόρτες, των στηριγμάτων όπως και των κρεβατιών. Τέσσερις στις δέκα επιφάνειες, που περιελάμβαναν παιχνίδια και βιβλία για παιδιά σε χώρο αναμονής, μολύνθηκαν με τον ιό εντός δέκα ωρών.

«Εξαφάνιση μετά την πέμπτη ημέρα»

Ο ιός ήταν πιο ανιχνεύσιμος τρεις ημέρες αργότερα, οπότε το 60% των δειγμάτων ήταν θετικά. Ο ιός άρχισε, σύμφωνα με τους ερευνητές, να εξαφανίζεται μετά από πέντε ημέρες. Οι ερευνητές υπογράμμισαν την σημαντικότητα του καθαρισμού και της τήρησης της προσωπικής υγιεινής εκ μέρους των εργαζομένων για να περιοριστεί με επιτυχία η εξάπλωση του ιού. Στα πλαίσια του επιστημονικού πειράματος, το DNA του ιού τοποθετήθηκε σε νερό για να «μιμηθούν» αυτό που συμβαίνει με τα σταγονίδια που εκπέμπονται στον αέρα κατά την διάρκεια της ομιλίας, του βήχα ή του φτερνίσματος ενός ασθενή με κοροναϊό. Τοποθέτησαν το νερό στην χειρολαβή του κρεβατιού και μετά από δέκα ώρες, εντοπίστηκαν ίχνη του ιού στο 41% των τοποθεσιών στο νοσοκομείο. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 59% των χώρων μετά από τρεις ημέρες και μειώθηκε στο 41% μετά το πέρας της πέμπτης ημέρας.

Ιδιαίτερα σημαντικό το πλύσιμο των χεριών

Αυτό σημαίνει με επαρκής καθαρισμός σε συνδυασμό με μετακίνηση ασθενών ή και του υγειονομικού προσωπικού δίχως την τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, αναφέρουν οι ερευνητές. Η Δρ. Lena Ciric συγγραφέας της μελέτης από το UCL τονίζει: «Η μελέτη μας αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο των επιφανειών στην μετάδοση ενός ιού αλλά και της καλής προσωπικής υγιεινής». Αυτό, διότι οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν τον νέο ιό μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων που παράγονται από το βήχα ή το φτέρνισμα ενός ασθενή.