Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μια σημαντική υπόθεση, καθώς προσφέρει στο σώμα μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και η άπαχη πρωτεΐνη αποτελούν τα βασικότερα συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή, που θα ενισχύσει τον οργανισμό σας απέναντι σε ασθένειες, λοιμώξεις, την καθημερινή κόπωση αλλά θα βελτιώσει και την απόδοσή σας. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα, που δεν έχει αρκετά φρούτα, λαχανικά, ασβέστιο ή και φυτικές ίνες, αυξάνει τις πιθανότητες ποικίλων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία αλλά και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αντίθετα, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σας, από την λειτουργία του εγκεφάλου έως και την φυσική σας κατάσταση, αφού, στην πραγματικότητα, η τροφή επηρεάζει όλα σας τα κύτταρα και τα όργανα.

Πώς θα την υιοθετήσετε με επιτυχία;

Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αποτελούν τον πυρήνα της ισορροπημένης διατροφής. Οι ακόλουθες ομάδες τροφίμων αποτελούν τα βασικά μέρη μιας ισορροπημένης διατροφής:

*Φρούτα

Εκτός από εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, τα φρούτα είναι και νόστιμα σνακ. Επιλέξτε φρούτα αναλόγως της εποχής, καθώς όσο πιο φρέσκα τόσο μεγαλύτερη είναι και η θρεπτική τους αξία. Τα φρούτα, ταυτόχρονα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με την διαφορά ότι είναι φυσική και για αυτό είναι μια καλύτερη επιλογή από τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη. Όπως και να έχει είναι σημαντικό να καταναλώνετε τα φρούτα με μέτρο, καθώς έχουν θερμίδες ακριβώς όπως όλα τα τρόφιμα.

*Λαχανικά

Τα λαχανικά αποτελούν πρωταρχικές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι γενικά τα περισσότερο θρεπτικά και μπορούν να καταναλωθούν σχεδόν σε κάθε γεύμα. Η κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών θα συμβάλλει στην μείωση της πείνας και μπορείτε να ξεκινήσετε, συνδυάζοντας το σπανάκι, το λάχανο, τα φασολάκια ή και το μπρόκολο με λίγο κοτόπουλο για το μεσημεριανό σας ενώ πολλοί τα απολαμβάνουν και σε smoothie.

*Πρωτεΐνη

Το κρέας και τα φασόλια μας τροφοδοτούν με την πρωτεΐνη, θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των μυών αλλά και του εγκεφάλου. Τα άπαχα κρέατα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι συγκαταλέγονται στις καλύτερες επιλογές. Τα καρύδια αποτελούν και αυτά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περιέχουν όμως και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι φυτικές ίνες. Προσπαθήσετε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή τις φακές, τα φασόλια, τον αρακά, τα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους και τα καρύδια.

*Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, περιέχουν και αρκετό λίπος για αυτό θα ήταν καλό να επιλέγετε μικρές μερίδες τυριών με πλήρη λιπαρά και γάλα ή γιαούρτι μειωμένα λιπαρά. Το φυτικό γάλα, όπως αυτά που παρασκευάζονται από αμύγδαλα ή σόγια, συνήθως εμπλουτίζονται με ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, αποτελώντας ιδανικές εναλλακτικές επιλογές.