Ακόμα και οι πιο αφοσιωμένοι δρομείς μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία όταν τρέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν και φαντάζει ανέφικτο το να τρέξετε σε μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Αντί να περιοριστείτε στις προπονήσεις εσωτερικού χώρου, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και να τρέξετε με ασφάλεια, ακολουθώντας τις παρακάτω πολύτιμες συμβουλές:

*Δώστε χρόνο

Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο στο σώμα να συνηθίσει την υψηλή θερμοκρασία. Δοκιμάστε πριν ξεκινήσετε τις καθημερινές προπονήσεις έξω ή το καθημερινό τρέξιμο, να περάσετε λίγο χρόνο ή ακόμα και μερικές μέρες περπατώντας στην ζέστη για να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην νέα θερμοκρασία.

*Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, είναι ακόμα πιο σημαντικό να είστε ενυδατωμένοι όταν γυμνάζεστε και ειδικά όταν προπονήστε με υψηλή θερμοκρασία. Η άφθονη κατανάλωση νερού είναι ο «σύμμαχός» σας, καθώς αναπληρώνετε τα υγρά που χάνονται από την εφίδρωση, διατηρώντας τον όγκο του αίματος κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Η αναπλήρωση των υγρών διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που ενισχύει την φυσική σας απόδοση.

*Ντυθείτε κατάλληλα

Είναι σημαντικό να ντυθείτε σωστά για την προπόνησή σας, καθώς δεν θέλετε να νιώθετε δυσφορία από βαριά ή άβολα ρούχα. Ειδικά στην περίπτωση που τρέχετε με υψηλές θερμοκρασίες, θα ήταν καλό να βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα που φοράτε επιτρέπουν την εφίδρωση, καθώς αποτελεί τον βασικό μηχανισμό του σώματος για να ψυχθεί. Προτιμότερα είναι τα ανοιχτά και όχι τα σκούρα χρώματα που αντανακλούν το φως του ήλιου.

*Προπονηθείτε πολύ νωρίς ή πολύ αργά

Στην περίπτωση καύσωνα είναι σημαντικό να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε πολύ αργά το βράδυ για να αποφύγετε την μέγιστη υψηλή θερμοκρασία της ημέρας όπως και την έκθεση στον δυνατό ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαμβάνετε περισσότερο τις προπονήσεις σας και θα νιώθετε πιο άνετα. Θα ήταν καλό να έχετε κατά νου ότι ίσως θα ήταν καλό να χαμηλώσετε τους ρυθμούς σας και να τους διατηρήσετε στα φυσιολογικά επίπεδα έντασης.