Μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κοροναϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιο με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research.

Η μετάλλαξη

Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κοροναϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του. Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.

«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Χιέριουν Τσόε, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης.

Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.

Τι σηματοδοτεί η μετάλλαξη του κοροναϊού στον άνθρωπο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί στον κοροναϊό δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης, καθώς και ότι δεν έχουν κάνει ευκολότερη τη μετάδοση ή τη σοβαρότητα με την οποία μπορεί να ασθενήσει κάποιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: