Σας έχει τύχει ποτέ να ανοίξετε το κλιματιστικό σε μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα και ξαφνικά να αρχίσετε να φτερνίζεστε ή και να βήχετε; Αν ναι τότε πιθανότατα να έχετε αναρωτηθεί αν είναι δυνατόν να είστε αλλεργικοί στον κλιματισμό. Η σύντομη απάντηση είναι όχι, ενδέχεται όμως να είστε αλλεργικοί σε κάτι που εμπεριέχεται στον αέρα που κυκλοφορεί μέσω της μονάδας του κλιματισμού. Ενώ ο κλιματισμός δεν φαίνεται να «κρύβεται» πίσω από τα συμπτώματα, όπως ο βήχας, μπορεί να συμβάλλει στην κυκλοφορία ορισμένων μολυσματικών ουσιών ή και πολλών αερομεταφερόμενων αλλιεργιογόνων. Τα κλιματιστικά μπορεί να μεταδώσουν και ορισμένους ιούς ή βακτήρια.

Πώς μας επηρεάζουν οι αερομεταφερόμενοι ρύποι;

Σε μεγάλα κτίρια, οι τοξίνες που απελευθερώνονται από μικροοργανισμούς που μπορεί να ζουν στο σύστημα εξαερισμού μπορεί να επηρεάσουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα συμπτώματα στην μόλυνση του αέρα μπορεί να περιλαμβάνουν το φτέρνισμα, τον βήχα, το αίσθημα κόπωσης, την ζάλη, την δυσκολία στην αναπνοή, τα υγρά μάτια ή ακόμα και πεπτικά προβλήματα. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα ενδεχομένως να είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις των αερομεταφερόμενων αυτών ρύπων. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν βήχα ή κάποιο από τα συμπτώματα της αλλεργίας, περιλαμβάνουν:

*Γύρη

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε διάφορους τύπους γύρης, η οποία προέρχεται από τα φυτά και μπορεί να βρεθεί και μέσα σε κτίρια. Μπορεί επίσης να εισέλθει από ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα αλλά και από τα παπούτσια ή τα ρούχα που φοράμε. Τα σωματίδια γύρης είναι συνήθως αρκετά μεγάλα κι έτσι κατακάθονται σε επιφάνειες, μπορεί ωστόσο, να διαταραχθούν μέσω του αέρα και να παραμείνουν αιωρούμενα για αρκετές ώρες.

*Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης μπορεί να βρίσκονται συνήθως σε σπίτια ή άλλα κτίρια. Αποτελούν μικροσκοπικούς οργανισμούς, που τρέφονται από  τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας και φαίνεται να είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο παγκοσμίως. Μπορούν να αναπαραχθούν στις μονάδες κλιματισμού ή σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Σύμφωνα με το Berkeley Lab, το 40 έως 50% διατηρούμενης σχετικής υγρασίας φαίνεται να μειώνει την επικράτηση των ακάρεων σκόνης.

Πώς θα τους αντιμετωπίσετε;

Εάν ο εσωτερικός αέρας από το κλιματιστικό προκαλεί τα προαναφερθέντα ενοχλητικά συμπτώματα, τότε οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Αντικαταστήστε τα φίλτρα αέρα στο κλιματιστικό της.
  • Καθαρίστε τα ανοίγματα του κλιματιστικού, τόσο της εισαγωγής του αέρα όσο και της εξόδου.
  • Καθαρίστε την σκόνη, που μπορεί να βρίσκεται πάνω στο κλιματιστικό ή και στην εξωτερική μονάδα, καθώς εκεί μπορεί να κρύβεται γύρη ή και άλλα αλλεργιογόνα.
  • Προσπαθήστε να ελέγχετε την υγρασία που επικρατεί στο σπίτι ή το χώρο σας, προκειμένου να μην επιβιώνουν αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα.
  • Αφαιρέστε τυχόν λιμνάζοντα νερά ή υλικά που μπορεί να έχουν υποστεί ζημιά εξαιτίας του νερού, προκειμένου να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας, βακτηρίων ή και ακάρεων.