Χαρακτηριστική στρατηγική που έχουμε δει στις αγαπημένες μας σειρές ή τις ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, το να δείχνουμε μειωμένο ενδιαφέρον, παίζοντας το «δύσκολοι» είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς έχουν δοκιμάσει. «Αν ακολουθήσετε μια τέτοια τακτική, δείχνετε στο άτομο απέναντί σας το ενδιαφέρον σας, στην συνέχεια όμως αποτραβιέστε, διατηρώντας μεν τα πράγματα ως έχουν, δίχως να συμβάλλεται στην εξέλιξη της πλοκής» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Omri Gillath, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kansas και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Δεν κλιμακώνετε αλλά ούτε αποκλιμακώνετε την προσπάθεια. Δίνετε προσοχή όχι όμως πλήρη, αναγκάζοντας το άτομο να παλέψει για να προσελκύσει το ενδιαφέρον σας. Στέλνετε, κατά συνέπεια, ένα μήνυμα διπλής ανάγνωσης. Αφενός ενδιαφέρεστε αλλά θα πρέπει να δουλέψει κανείς για έχει την πλήρη προσοχή σας» σημειώνει. Ο Omri Gillath και ο Jeffery Bowen του Πανεπιστημίου Johns Hopkins θέλησαν να ανακαλύψουν την σύνδεση της επιφυλακτικότητας, του φύλου και του «στυλ προσκόλλησης», του ψυχολογικού όρου για τον τρόπο σκέψης και την συμπεριφορά των ανθρώπων στις προσωπικές τους σχέσεις.

Μέθοδος αυτοπροστασίας

«Αυτές οι φαινομενικά αδιάφορες συμπεριφορές ισοδυναμούν με στρατηγικές αυτοπροστασίας με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση της συμπεριφοράς των άλλων» επισημαίνει ο Δρ. Omri Gillath. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το γεγονός ότι τα άτομα που τείνουν να αποφεύγουν τα ζητήματα της καθημερινότητας συνήθως το «παίζουν και πιο δύσκολοι» όταν φλερτάρουν, συγκριτικά με τα άτομα που τείνουν να αγχώνονται και φαίνεται ότι συνήθως προσπαθούν περισσότερο για να κερδίσουν την προσοχή. Εάν τα άτομα νιώθουν συναισθηματικά ασφαλείς τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τα άτομα που έχουν γύρω τους τότε οι πιθανότητες υιοθέτησης τέτοιων στρατηγικών μειώνονται σημαντικά.

Για ποια άτομα λειτουργεί;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που εμφανίζουν αγχώδη στυλ προσκόλλησης ή τάσεις αποφυγής των ζητημάτων τείνουν να γίνονται «δύσκολοι» όταν φλερτάρουν ή ακόμα και να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να προσελκύσουν την προσοχή του άλλου. «Δεν λέμε ότι είναι κακό ή καλό, αλλά πολύ περισσότερο φαίνεται ότι ενδεχομένως να αποτελεί μια αποτελεσματική προσέγγιση για ορισμένους ανθρώπους με στόχο την εξασφάλιση της οικειότητας στις ρομαντικές σχέσεις. Ενδεχομένως να βοηθά τα άτομα να δημιουργήσουν σχέσεις με τα άτομα που θέλουν, νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια» καταλήγουν.

Ακολουθήστε το στο Google News