Ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος που έχουμε όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος και πλησιάζουν οι διακοπές; Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι είναι το άγχος για το σώμα μας λίγο πριν βγούμε στην παραλία. Ο φόβος των αρνητικών σχολίων ή των αποδοκιμαστικών βλεμμάτων που μπορεί να εισπράξουμε για την εμφάνισή μας με μαγιό μπορεί να οδηγήσει κάποιους ακόμη και στο να αποφύγουν τις βουτιές, με αποτέλεσμα να χαλάσουν έτσι τις διακοπές τους. Πολλοί δε κάτω από την πίεση του χρόνου ξεκινούν τώρα μια στερητική δίαιτα, η οποία όμως, ακόμη και αν έχει αποτελέσματα, αυτά θα είναι παροδικά και τελικά τα χαμένα κιλά θα επανέλθουν δριμύτερα. Μήπως είναι προτιμότερο, αντί να αναζητήσουμε μια νέα δίαιτα, να εστιάσουμε πρώτα στις σκέψεις που θα μας βοηθήσουν να αγαπήσουμε το σώμα μας; Με τη βοήθεια της ψυχολόγου κ. Αγγελικής Μενεδιάτου, σας τις παρουσιάζουμε. Ας δούμε πώς θα τα καταφέρουμε.

Σκέψη 1 Εξετάστε πόσο ακριβής είναι η υποκειμενική σας αντίληψη για το σώμα σας. Η εσωτερίκευση μη ρεαλιστικών προτύπων και πολιτισμικών ιδανικών οδηγεί σε κακή σωματική εικόνα. Με άλλα λόγια, μήπως έχετε πέσει θύμα εξωπραγματικών προτύπων σώματος, στα οποία κανένας δεν μπορεί να μοιάσει;

Σκέψη 2 Μήπως έχετε δυσλειτουργικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς και σε τι βαθμό επηρεάζεστε από αυτό; Για παράδειγμα, σκέφτεστε: «Κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει μια χοντρή» ή «είμαι πολύ χοντρή για να φοράω μαγιό στην παραλία, όλοι θα με κοιτάνε»;

Σκέψη 3 Αντικαταστήστε αυτές τις αρνητικές σκέψεις με άλλες που ενισχύουν την αίσθηση της αυτοαξίας, όπως: «Έχω την αξία μου για αυτό που είμαι, όχι για το πόσο ζυγίζω», «δίνω την άδεια στον εαυτό μου να περνάει καλά (και) το καλοκαίρι, όπως και οι αδύνατοι», «ταιριάζω μια χαρά με τους ανθρώπους που νοιάζομαι και αγαπάω».

Σκέψη 4 Να θυμάστε ότι αξίζει να ζούμε την κάθε στιγμή στο παρόν και όχι να περιμένουμε την «κατάλληλη στιγμή» στο μέλλον. Η ώρα να χαρούμε την παραλία και το κολύμπι είναι τώρα και όχι όταν θα χάσουμε 5, 10 ή παραπάνω κιλά.

Αυτό το ξέρατε;

Δραστηριότητες όπως το μασάζ, ο διαλογισμός, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να συμφιλιωθείτε και να αγαπήσετε το σώμα σας, ώστε στη συνέχεια να μάθετε να το φροντίζετε καλύτερα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΕΝΕΔΙΑΤΟΥ, ψυχολόγο, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, πρόεδρο του Δ.Σ. και επιστημονική υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ».