Αν αγαπάτε τα γλυκά, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι εκεί έξω. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχετε παρατηρήσει ότι νιώθετε διαρκώς χωρίς ενέργεια και αναζητάτε σε καθημερινή βάση τα γλυκά, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείτε τη διατροφή σας, αφού η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Η ζάχαρη επηρεάζει επίσης τα επίπεδα ενέργειά σας, επιβαρύνει το δέρμα σας και συμβάλλει στην κακή υγεία των δοντιών- για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα αρνητικά.

Πόση ζάχαρη θεωρείται υπερβολή;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια πρόσληψη απλών σακχάρων (αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα, αλλά και εκείνα που περιέχονται στο μέλι, τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα σιρόπια) δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μας.  Πρακτικά, αυτό ισοδυναμεί με 200 θερμίδες σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 50 γρ. ή 12 κουταλάκια ζάχαρη και μπορούν να καλυφθούν με 2 κουταλιές περίπου μαρμελάδα και ένα επιδόρπιο γιαουρτιού ή με 330 ml αναψυκτικού με ζάχαρη, ένα φλιτζάνι επεξεργασμένα δημητριακά και μια μικρή σοκολάτα (50 γρ.).

Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) έχει τονίσει ότι το ανώτατο ημερήσιο όριο θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 100 θερμίδες για μια γυναίκα (5 κουταλάκια) και τις 150 θερμίδες για έναν άνδρα (9 κουταλάκια).

Γιατί θέλω να τρώω κάθε ημέρα γλυκά;

*Δεν προσλαμβάνετε αρκετές θερμίδες

Όταν δεν τρώτε αρκετά, ο οργανισμός σας αναζητά καύσιμα προκειμένου να διαχειριστεί την έλλειψη ενέργειας που αντιμετωπίζει. Ως αποτέλεσμα, θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, αφού η ζάχαρη σάς δίνει μια άμεση ώθηση ενέργειας, ακόμη κι αν μετά από λίγο ακολουθεί η συντριβή της. Αντισταθείτε στην επιθυμία σας για γλυκό και προτιμήστε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί, αφού έτσι η ενέργειά σας θα έχει διάρκεια.

*Έχετε καθιερώσει μια συνήθεια

Ίσως κάθε βράδυ μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, αναζητάτε λίγη παρηγοριά σε μια μεγάλη συσκευασία παγωτού για να χαλαρώσετε. Κάπως έτσι έχετε καθιερώσει αυτή τη συνήθεια, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Άλλωστε, αν έχετε να φάτε πολλές ώρες, δεν είναι περίεργο να ορμήξετε σε οτιδήποτε νόστιμο και διαθέσιμο βρεθεί μπροστά σας. Προσπαθήστε να οργανώσετε τη διατροφή σας και να έχετε μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είστε σε θέση να απαλλαγείτε από αυτήν την κακή συνήθεια.

*Επιλέγετε λάθος τροφές

Μετά από ένα βαρύ, αμυλούχο γεύμα, π.χ. ένα μεγάλο πιάτο με ζυμαρικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά θα θελήσετε ένα γλυκό. Οι απλοί υδατάνθρακες (εντοπίζονται στα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι) όταν δε συνδυάζονται με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή καλά λιπαρά είναι σαν μια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Οι θερμίδες που περιέχουν απορροφώνται γρήγορα και έτσι δε σας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα. Γι’ αυτό φροντίστε να συνδυάζετε τους υδατάνθρακες με λίγη άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. στήθος κοτόπουλου ή φέτες καπνιστής γαλοπούλας) και καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο ή αβοκάντο) προκειμένου να χορτάσετε και να αποφύγετε την επιθυμία για ζάχαρη.

*Καταναλώνετε πολύ αλάτι

Ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιείτε αλάτι στη μαγειρική σας, όταν τρώτε συσκευασμένα σνακ (π.χ. πατατάκια) ή υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. μπέργκερ), προσλαμβάνετε περισσότερο νάτριο από ό,τι νομίζετε. Μάλιστα, όσο πιο πολύ νάτριο περιέχει το γεύμα σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η μετέπειτα επιθυμία σας για γλυκό. Περιορίζοντας το αλάτι στη διατροφή σας ή επιλέγοντας πιο φυσικά αλμυρά τρόφιμα, όπως τυρί ή ελιές, η λαχτάρα σας για γλυκά θα μειωθεί αυτόματα.

Υγιεινοί τρόποι να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό

Αν ακόμη και με τις παραπάνω αλλαγές στη διατροφή σας η επιθυμία σας για γλυκό παραμένει, τότε φροντίστε να την ικανοποιήσετε με πιο υγιεινούς τρόπους.

  • Προσθέστε κομμάτια μαύρης σοκολάτας στο μπολ με τη βρώμη σας ή απολαύστε μερικές φρέσκιες φράουλες βουτηγμένες σε πραλίνα σοκολάτας
  • Επιλέξτε το μικρότερο μέγεθος παγωτού ή σοκολάτας
  • Προτιμήστε το σορμπέ παγωτό
  • Απολαύστε γιαούρτι με μέλι και κομμάτια φρέσκων φρούτων