Αν στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας με τις ώρες μέχρι να σας πάρει ο ύπνος, αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ανοίγετε τα μάτια σας από το άγριο χάραμα ακόμη κι όταν δεν πρέπει να πάτε στη δουλειά, τότε πιθανότατα υποφέρετε από κάποια μορφή αϋπνίας. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την αϋπνία σας, ενώ αν αποτελεί μια χρόνια και σοβαρή κατάσταση για εσάς, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ωστόσο, για τις συνηθισμένες δυσκολίες ύπνου που λίγο – πολύ όλοι αντιμετωπίζουμε ανά καιρούς, ο πιο συχνός υπαίτιος δεν είναι άλλος από το στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Έχετε σκεφτεί όμως ότι η διατροφή σας μπορεί να εντείνει το πρόβλημα; Αν καταναλώνετε κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα προτού πέσετε για ύπνο, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε τις διατροφικές επιλογές σας.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πριν τον ύπνο

*Λιπαρά

Οι λιπαρές και τηγανητές τροφές όχι μόνο επιβαρύνουν τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες, αλλά επιβραδύνουν και τη διαδικασία της πέψης, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο ύπνος σας. Αποφύγετε, λοιπόν, το junk food, τις τηγανητές πατάτες και γενικά τα βαριά, λιπαρά γεύματα προτού πέσετε για ύπνο.

*Καφές

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, στο τσάι και σε διάφορα αναψυκτικά τύπου κόλα αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό. Και ενώ η ανοχή του κάθε οργανισμού σε αυτή είναι διαφορετική, λόγω της επίδρασής της στο νευρικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 2-3 φλιτζάνια της ημέρα και αποφύγετε τον καφέ μετά τις πρώτες απογευματινές ώρες, ώστε να σας πάρει ο ύπνος με μεγαλύτερη ευκολία.

*Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο. Μπορεί αρχικά ένα ποτήρι κρασί να σας δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά στη συνέχεια, όταν το ποτό διασπαστεί στο σώμα, απελευθερώνει συστατικά που προκαλούν διέγερση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σας πάρει ο ύπνος εύκολα ή να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα.

*Γλυκά

Μπορεί να νομίζετε ότι ένα γλυκό καθώς βλέπετε τηλεόραση θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, όμως αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Καλό είναι, λοιπόν, να μείνετε μακριά από μπισκότα, κέικ, παγωτά, γλυκά επιδόρπια, άσπρο ψωμί και άσπρα ζυμαρικά και να προτιμήσετε ένα φρούτο για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για κάτι γλυκό.

*Πικάντικα πιάτα

Οι καυτερές σάλτσες και γενικά τα πικάντικα πιάτα μπορούν να αναστατώσουν το στομάχι σας και να σας προκαλέσουν καούρα, κρατώντας σας ξύπνιους.

Να θυμάστε ότι…

Aκόμη και αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, προσπαθήστε να μην επιλέγετε «βαριές» τροφές κατά τις βραδινές ώρες και να καταναλώνετε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες προτού πάτε για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε στον οργανισμό σας τον χρόνο να χωνέψει την τροφή και κατ΄ επέκταση θα αποτρέψετε τη δυσπεψία και τις καούρες που υποβαθμίζουν την ποιότητα του ύπνου σας.

Ωστόσο, μην πέφτετε για ύπνο με τελείως άδειο στομάχι, αφού το αίσθημα της πείνας μπορεί επίσης να γίνει βασανιστικό και να σας κρατήσει ξύπνιους. Για έξτρα βοήθεια μπορείτε να καταναλώσετε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, όπως είναι τα αμύγδαλα, η βρώμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.