Δύο νέες επιστημονικές μελέτες προσφέρουν περαιτέρω αποδείξεις ότι μια υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η πρώτη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στις ΗΠΑ, επικεντρώθηκε στην επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης ενώ η δεύτερη, που διεξήχθη από ερευνητές στην Ευρώπη, μελέτησε τις επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών. Οι ερευνητές και στις δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι μια μέτρια αύξηση υγιεινών τροφών συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μέτρια αύξηση μπορεί να περιλαμβάνει την μία ή και περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό γεύμα ή την μέτρια αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η απάντηση «κρύβεται» στους βιοδείκτες

Από την πρώτη μελέτη, που επικεντρώθηκε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, προκύπτει ότι όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες βρώμης την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνους που είχαν λιγότερες από μία μερίδες την εβδομάδα. Στο μεταξύ, οι ερευνητές διεξήγαγαν την ανάλυσή τους με βάση βιοδείκτες στο αίμα και όχι ερωτηματολόγιο διατροφής, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα είναι πιο αξιόπιστα. «Μελετώντας τα επίπεδα των βιοδεικτών στο αίμα, δεν χρειάστηκε να βασιστούμε στη μνήμη των ανθρώπων σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, και έτσι ελαχιστοποιήσαμε το λάθος και την προκατάληψη που έρχεται με την ανάκληση των τροφίμων που καταναλώθηκαν», υποστηρίζει η Δρ. Nita Forouhi, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και συγγραφέας της δεύτερης μελέτης.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;

Ενώ η αναλυτική διαδικασία των μελετών παρείχε πιο ακριβή αποτελέσματα από ένα απλό ερωτηματολόγιο, τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς. «Τα πορίσματα των ερευνών αποδεικνύουν κάτι που γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι τα τρόφιμα δηλαδή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πίτουρα και γενικά τα τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για πέψη, δεν προκαλούν απότομες διακυμάνσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα» εξηγεί η διατροφολόγος Sharon Zarabi διευθύντρια προγράμματος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. «Αντίθετα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κράκερ, τα τσιπς, τα κουλουράκια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζαχαρούχα δημητριακά προκαλούν αυτές τις απότομες διακυμάνσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερο να τα αποφεύγουμε» επισημαίνει.

Πώς θα αποκτήσουμε εύκολα νέες και υγιεινές συνήθειες;

Αν και τα επιστημονικά ευρήματα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία, αφενός διότι κάθε άτομο έχει ορισμένα αγαπημένα τρόφιμα, που δύσκολα θα εγκαταλείψει ή θα αντικαταστήσει ενώ αφετέρου πολλοί είναι εκείνοι που ξεπερνούν την τη συνιστώμενη μερίδα δημητριακών δίχως να το συνειδητοποιούν. Για να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή προσέγγιση, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, όπως αυγά, γιαούρτι ή τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με φρούτα ή λαχανικά. «Απλά κοιτάξτε το πιάτο σας και θα έχετε όσες πληροφορίες χρειάζεστε για να καταλάβετε αν το γεύμα σας είναι αρκετά θρεπτικό. Εάν δεν είναι πολύχρωμο, τότε μάλλον χρειάζεστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά» επισημαίνει η διατροφολόγος Sharon Zarabi. Ακόμη ένας τρόπος για την ενίσχυση της υγιεινής διατροφής είναι η αντικατάσταση των κλασικών ζυμαρικών με ζυμαρικά από λαχανικά, φασόλια, ρεβίθια ή και μπιζέλια.