Παρά το γεγονός ότι η γυμναστική έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία σας, δεν αρκεί να γυμνάζεστε για να δείτε την επιθυμητή διαφορά στο σώμα σας. Για να μην γυμνάζεστε, λοιπόν, χωρίς αποτέλεσμα και καταλήξετε να απογοητεύεστε και να παραιτείστε της προσπάθειάς σας, αποφύγετε τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.

*Οι στόχοι σας δεν είναι ρεαλιστικοί

Ενώ η γυμναστική βελτιώνει την ευεξία σας και ανεβάζει τη διάθεσή σας, αυτό δεν αρκεί για την απόκτηση ενός καλλίγραμμου σώματος. Αναρωτηθείτε, λοιπόν, τι θέλετε να πετύχετε μέσω των προπονήσεών σας (να χάσετε κιλά, να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, να αποκτήσετε ευλυγισία κ.λπ.) και δουλέψτε βάσει αυτού του στόχου. Όπως καταλαβαίνετε, το να θέσετε ως στόχο να χάσετε πέντε κιλά μέσα σε λίγες ημέρες, δεν είναι κάτι το εφικτό. Φροντίστε να βάλετε έναν ρεαλιστικό στόχο, ώστε να μην απογοητευτείτε στη συνέχεια.

*Δεν είστε συνεπείς στις προπονήσεις σας

Η συνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας και όσον αφορά τη γυμναστική. Όποιος κι αν είναι ο fitness στόχος σας, σίγουρα απαιτεί συνέπεια από εσάς, αφού η αλλαγή δεν έρχεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Αν γυμνάζεστε σε γυμναστήριο, εξηγήστε στον γυμναστή σας τι θέλετε να πετύχετε και ζητήστε του να σας βγάλει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, είναι δική σας ευθύνη να ακολουθείτε με συνέπεια αυτό το πλάνο, προκειμένου να σημειώσετε πρόοδο.

*Δεν εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις

Πολλοί άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γυμναστική, εκτελούν λάθος τις ασκήσεις. Μάλιστα, ορισμένες φορές αυτό συμβαίνει και σε ανθρώπους που γυμνάζονται χρόνια. Αν κάνετε αμέτρητα squats και οι γλουτοί σας δεν έχουν τονωθεί, αν «λιώνετε» στους κοιλιακούς και η κοιλιά σας παραμένει ίδια, αν γυμνάζεστε με συνέπεια και για αρκετό καιρό και παρ’ όλα αυτά δεν έχετε δει την παραμικρή βελτίωση, είναι ένα καμπανάκι ότι εκτελείτε λάθος τις ασκήσεις. Ζητήστε από τον γυμναστή να σας παρακολουθεί και να σας διορθώνει μέχρι να μάθετε να εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις.

*Δεν προσέχετε τη διατροφή σας

Όσο και να γυμναστείτε, δεν πρόκειται να χάσετε βάρος αν δεν προσέχετε τη διατροφή σας. Προκειμένου να αδυνατίσετε πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής, δηλαδή να εξασφαλίζετε καθημερινά θερμιδικό έλλειμα. Η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να κάψετε θερμίδες (και κατ΄επέκταση να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας), ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί για να δείτε σημαντική διαφορά στο σώμα σας. Συνδυάζοντας όμως την τακτική γυμναστική με μια υγιεινή διατροφή θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

*Πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας

Η περισσότερη γυμναστική δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με καλύτερα αποτελέσματα. Πιέζοντας τον οργανισμό σας περισσότερο από όσο αντέχει, τον βάζετε σε μία κατάσταση στρες, κάτι το οποίο μπορεί να απορρυθμίσει τις ορμόνες σας και τον μεταβολισμό σας. Ο μεταβολισμός σας δε θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δε δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να ξεκουραστεί. Επομένως, καλό είναι να εναλλάσετε τις έντονες προπονήσεις με πιο ήπιες, όπως η γιόγκα.

Ακολουθήστε το στο Google News