Τα σημερινά δεδομένα, ορισμένες φορές καθιστούν την βελτίωση της συνολικής εικόνας της υγείας μας μια δύσκολη διαδικασία. Δεν είναι ψέμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να εξισορροπήσουν την εκτέλεση πολλών υποχρεώσεων με την σωματική και την ψυχική φροντίδα, που όπως οι υποχρεώσεις έτσι και αυτή, απαιτεί εξίσου πολύ χρόνο. Επειδή όμως οι ευθύνες της εργασίας ή της οικογένειας τείνουν να προέχουν, γρήγορα θυσιάζουμε τον πολύτιμο χρόνο της φροντίδας του εαυτού, με αποτέλεσμα οι στόχοι υγείας να έρχονται σε δεύτερο πλάνο. Ωστόσο, το να είμαστε υγιείς ή το να αυξήσουμε την υγεία μας δεν θα πρέπει να είναι κάτι δύσκολο. Αντίθετα, μπορούμε να γίνουμε πιο υγιείς, καταβάλλοντας λίγη προσπάθεια, με τις εξής στρατηγικές:

1. Γεμίστε το πιάτο σας με μη αμυλούχα λαχανικά

Τα λαχανικά μπορούν να ταξινομηθούν γενικά ως αμυλούχα και μη αμυλούχα, με τα αμυλούχα λαχανικά να περιέχουν γενικά περισσότερους υδατάνθρακες και αντίστοιχα θερμίδες. Παραδείγματα αμυλούχων λαχανικών είναι οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα φασόλια και τα ρεβίθια. Τα μη αμυλούχα λαχανικά περιλαμβάνουν το σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Ένας απλός τρόπος για να κάνετε την διατροφή σας πιο υγιεινή είναι να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με μη αμυλούχα λαχανικά, καθώς έχουν λιγότερες θερμίδες αλλά εξακολουθούν να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και νερό.

2. Πιείτε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να επιλέξετε. Έχει λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, μόρια που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας και επιταχύνουν τη γήρανση. Μάλιστα, επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά πράσινο τσάι, τείνουν να ζουν περισσότερο, έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον το πράσινο τσάι περιέχει ορισμένες ενώσεις, που μπορεί να σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος ενισχύοντας την λειτουργία του μεταβολισμού.

3. Πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε γεύμα

Το νερό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου, της συγκέντρωσης αλλά και της θετικής διάθεσης. Επιπλέον, το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς εντείνει το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την όρεξη ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την καύση των θερμίδων. Εάν δυσκολεύεστε να αυξήσετε την πρόσληψη του νερού, δοκιμάστε να πίνετε νερό όχι μόνο όταν διψάτε αλλά και μετά από κάθε γεύμα, καθώς έτσι θα πίνετε σίγουρ α μερικά ποτήρια νερό μέσα στην ημέρα. Μπορείτε ακόμα και να δοκιμάσετε να έχετε δίπλα σας, σε μέρος που βλέπετε ένα μπουκαλάκι νερό, καθώς θα το θυμάστε πιο εύκολα.

4. Περπατήστε στα διαλείμματά σας

Το να βρούμε χρόνο για λίγη γυμναστική μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν το πρόγραμμά μας κατακλύζεται από υποχρεώσεις. Ωστόσο, η τακτική σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς αρκετές μελέτες υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης συνδέεται με κακή ψυχική και σωματική υγεία. Υπάρχουν όμως, πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε την άσκηση στην ημέρα σας και όχι δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα τις πολύωρες επισκέψεις στο γυμναστήριο. Δοκιμάστε να περπατήσετε για μερικά λεπτά κατά την διάρκεια του διαλείμματος σας ή όταν επιστρέφετε από την δουλειά. Το περπάτημα χαρίζει απλόχερα τα δικά του οφέλη, αφού αποτελεί μία από τις ευκολότερες τεχνικές εκγύμνασης αλλά και προληπτικό ή θεραπευτικό μέτρο για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Βοηθά στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους ενώ σειρά ερευνών στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι τα βήματα μας χαρίζουν ζωή, κάνοντας τον εγκέφαλό μας νεότερο.

Ακολουθήστε το στο Google News