Ο αρνητικός εσωτερικός μονόλογος, η τάση δηλαδή που μερικές φορές έχουμε να ερμηνεύουμε τις καταστάσεις γύρω μας με απαισιόδοξη ματιά, μπορεί να δημιουργήσει αρκετό άγχος στην καθημερινότητά μας, επιδεινώνοντας τις αγχωτικές καταστάσεις που μπορεί  ήδη να αντιμετωπίζετε. Έτσι, η ενθάρρυνση της πιο θετικής εσωτερικής «φωνής» αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο για την μείωση του στρες αλλά και την βελτίωση των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε να περιτριγυρίζετε τον εαυτό σας με θετική ενέργεια, δοκιμάζοντας τις ακόλουθες στρατηγικές.

Πώς θα δημιουργήσετε θετικό “vibe”

Για να μετατρέψετε τον εσωτερικό σας μονόλογο αλλά και την διάθεση σας από αρνητική σε περισσότερο θετική, είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετική ενέργεια, θετικά συναισθήματα και αισιόδοξους ανθρώπους. Μπορείτε να ξεκινήσετε, δοκιμάζοντας:

Ενθαρρυντική μουσική

Μπορείτε να βελτιώσετε την διάθεσή σας, ακούγοντας χαλαρωτική μελωδική μουσική με ενθαρρυντικά μηνύματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι στίχοι μένουν για ώρες ή και μέρες στο μυαλό μας, για αυτό θα ήταν καλό να ακούτε μουσική με ενδυναμωτικούς στίχους, καθώς θα αποτελέσουν ένα πολύ καλύτερο νοητικό background από τα επικριτικά σχόλια, τις αρνητικές σκέψεις ή τα ενοχλητικά μελλοντικά σενάρια.

Αισιόδοξοι άνθρωποι

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αυξήσετε αλλά και να διατηρήσετε αμείωτη, παρά τις δυσκολίες, θετική ενέργεια στην καθημερινότητά σας είναι να περιβάλλετε τον εαυτό σας με αισιόδοξα άτομα. Οι αισιόδοξοι φίλοι είναι εκείνοι που θα σας χαρίσουν απλόχερα την υποστήριξή τους όταν βρίσκεστε στα «χαμηλά», θα διασκεδάσουν μαζί σας καθώς σηκώνεστε και θα σας προσφέρουν την συμβουλή τους όταν νιώθετε «χαμένοι».

Επαναπροσδιορίστε τις σκέψεις σας

Δοκιμάστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο ώστε να σκεφθείτε προληπτικά τι μπορείτε να κάνετε για να επιλύσετε ένα πρόβλημα στην περίπτωση που προκύψει. Έτσι θα έχετε ένα λειτουργικό πλάνο κατά νου και θα αισθανθείτε μεγαλύτερη σιγουριά, μειώνοντας τις περιττές ανησυχίες. Εάν από την άλλη παρατηρήσετε ότι τείνετε να εστιάζετε στα αρνητικά συναισθήματα, στις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος θα ήταν καλό να μεταφέρετε ήπια τις σκέψεις σας σε ό,τι είναι καλό στην ζωή σας ή τουλάχιστον σε όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε μια αγχωτική κατάσταση που βιώνετε.

Γιατί είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τον αρνητισμό;

Η αρνητική εσωτερική φωνή ισοδυναμεί με την αρνητική ενέργεια και ερμηνεία της καθημερινότητας, γεγονός που δεν μας βοηθά ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που προκύπτουν. Αντίθετα επιδεινώνουμε το αίσθημα άγχους ή και πανικού, πράγμα που μας κάνει να βλέπουμε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη από αυτήν που είναι στην πραγματικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, αν αφήσουμε την εσωτερική μας φωνή να εκφράζεται αρνητικά, τότε επηρεάζει και τις σκέψεις μας, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε μια ανθυγιεινή συνήθεια, που μας περιορίζει και δεν μας αφήνει να δούμε τις ευκαιρίες επίλυσης των προβλημάτων.