Όλοι οι άνθρωποι ιδρώνουμε λιγότερο ή περισσότερο. Είναι ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο που μας βοηθά να διατηρούμαστε δροσεροί όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι που μας αφορά όλους, υπάρχουν ορισμένοι διαδεδομένοι μύθοι σχετικά με τον ιδρώτα, οι οποίοι δεν ισχύουν στην πραγματικότητα.

Μύθος 1ος – Ο ιδρώτας συνεπάγεται καύση λίπους

Καθώς οι περισσότεροι ιδρώνουν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, υπάρχει η πεποίθηση ότι η εφίδρωση εμπλέκεται στη διαδικασία καύσης λίπους. Ωστόσο, ο ιδρώτας είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ελέγχει την εσωτερική θερμοκρασία σας. Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει (για παράδειγμα μια καυτή ημέρα ή κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης), το σώμα σας απελευθερώνει νερό (μαζί με ορισμένα ιχνοστοιχεία) μέσω των ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα σας σάς βοηθά να ρίξετε τη θερμοκρασία σας.

Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να σημαίνει ότι γυμνάζεστε αρκετά σκληρά και κατ’ επέκταση καίτε πολλές θερμίδες – συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων που προέρχονται από λίπος – αλλά η εφίδρωση και η καύση λίπους δεν σχετίζονται άμεσα.

Παρόλο που μπορεί να παρατηρήσετε ότι ζυγίζετε λίγα κιλά λιγότερο μετά από μια προπόνηση, μην ενθουσιαστείτε, επειδή αυτή η απώλεια βάρους προέρχεται από το νερό. Μόλις ενυδατωθείτε πάλι- κάτι που σίγουρα θα πρέπει να κάνετε – τα κιλά θα επανέλθουν.

Μύθος 2ος – Οι αγύμναστοι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο

Μπορεί να νομίζετε ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης ιδρώνουν πιο εύκολα από τους αθλητές, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Experimental Physiology βρήκε ότι ισχύει το αντίθετο: Οι γυμνασμένοι άνθρωποι όχι μόνο ιδρώνουν περισσότερο, αλλά επίσης αρχίζουν να ιδρώνουν νωρίτερα στην προπόνηση τους από τους λιγότερο γυμνασμένους. Μία πιθανή εξήγηση: Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το σώμα σας στο να ρίχνει τη θερμοκρασία του.

Το φύλο σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο ιδρώνετε (οι άνδρες συνήθως ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες), καθώς και τα γονίδιά σας, αφού μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από άλλους.

Μύθος 3ος – Ο ιδρώτας μυρίζει άσχημα

Είναι αλήθεια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μυρίζουν σαν ένα μπουκέτο λουλουδιών μετά από μια σκληρή προπόνηση, αλλά δεν φταίει ο ιδρώτας. Το νερό που απελευθερώνεται με τον ιδρώτα δεν έχει μυρωδιά. Ο ιδρώτας είναι άοσμος μέχρι να αναμειχθεί με τα βακτήρια και τους μύκητες στο δέρμα. Μόλις συνδυαστούν αυτά τα δύο, τα βακτήρια και οι μύκητες αρχίζουν να μεταβολίζουν ή να διαλύουν τον ιδρώτα στο δέρμα σας, προκαλώντας τη χαρακτηριστική μυρωδιά που σχετίζεται με τον ιδρώτα.

Μύθος 4ος – Ο ιδρώτας διώχνει τις τοξίνες

Πόσες φορές σας έχει πει κάποιος να ιδρώσετε ώστε να αποτοξινωθείτε; Όμως, ενώ μπορεί να αισθάνεστε μεγαλύτερη ευεξία μετά από ένα απαιτητικό μάθημα γιόγκα, ο ιδρώτας σας δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από το να σας δροσίσει.

Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, με μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και η ουρία. Ωστόσο, η ποσότητα ιδρώτα που απελευθερώνετε είναι τόσο μικρή που δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά.

Επιπλέον, το σώμα σας δεν χρειάζεται να ιδρώνει για να αποτοξινωθεί, επειδή το ήπαρ και τα νεφρά σας κάνουν ήδη αυτή τη δουλειά. Αυτά είναι τα όργανα που είναι κυρίως υπεύθυνα για τον μεταβολισμό και το φιλτράρισμα των περισσότερων τοξινών στο σώμα σας.

Μύθος 5ος – Ο ιδρώτας είναι σημάδι ότι η προπόνηση ήταν αποτελεσματική

Μέχρι τώρα, θα έχετε καταλάβει ότι ο ιδρώτας είναι απλώς ο τρόπος του σώματός σας να σας κρατά δροσερούς και ότι η εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καίτε περισσότερο λίπος ή θερμίδες. Σε τελική ανάλυση, εάν γυμνάζεστε σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον, πιθανότατα θα αρχίσετε να ιδρώνετε προτού ξεκινήσετε καν την προπόνησή σας.

Επομένως, εάν απολαμβάνετε την εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ο ιδρώτας μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους που μπορείτε να πείτε ότι έχετε μια αποτελεσματική προπόνηση. Ωστόσο, καλύτερα είναι να υπολογίσετε την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας από το πώς αισθάνεστε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας (κουρασμένος, με ενέργεια κ.λπ.).