Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι βασικό κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή σας ή πόσες μερίδες λαχανικών τρώτε την ημέρα, πάντα υπάρχουν πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσατε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Το μυστικό είναι να κάνετε την υγιεινή διατροφή πραγματικά απολαυστική, ώστε να μπορείτε να τη διατηρείτε μακροπρόθεσμα ως μέρος του τρόπου ζωής σας. Ας δούμε πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό.

*Αναβαθμίστε τα λαχανικά σας

Αν δεν είστε λάτρεις των λαχανικών, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με το μαγείρεμά τους. Συγκεκριμένα το ψήσιμο των λαχανικών αναδεικνύει τη φυσική τους γλυκύτητα, τα καραμελώνει και αναβαθμίζει τη γεύση τους. Δοκιμάστε να ψήσετε κομμάτια λαχανικών, όπως μπρόκολο, καρότο, ντομάτα και κρεμμύδι, τα οποία έχετε περιχύσει με χυμό πορτοκαλιού.

*Προσθέστε θρεπτική αξία στα πιάτα σας

Αν εστιάσετε την προσπάθειά σας για μια πιο υγιεινή διατροφή σε όλες εκείνες τις τροφές που δεν μπορείτε να τρώτε, είναι θέμα χρόνου να αποτύχετε. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεστε όλα εκείνα τα τρόφιμα που νομίζετε ότι δεν έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή, προσπαθήστε να τους προσθέσετε θρεπτική αξία.

Για παράδειγμα, αντί να πείτε ότι δεν θα ξαναφάτε σουβλάκι, σκεφτείτε πώς μπορείτε να το κάνετε πιο θρεπτικό. Προτιμήστε το κοτόπουλο από το χοιρινό, το τζατζίκι από τις διάφορες σως μαγιονέζας, αποφύγετε τις πατάτες και προσθέστε μαρούλι και ντομάτα. Ή στην περίπτωση των ζυμαρικών, προτιμήστε τα ολικής άλεσης και συνοδεύστε τα με άπαχο κοτόπουλο και λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο θα τρώτε ό,τι θέλετε και θα παίρνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας.

*Εκμεταλλευτείτε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά χαρίζουν γεύση στα πιάτα σας, χωρίς να τα φορτώνουν με έξτρα θερμίδες. Έτσι, αν το ντουλάπι της κουζίνας σας είναι άδειο από μπαχαρικά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξετε. Συμπεριλαμβάνοντας μπαχαρικά στη μαγειρική σας μπορείτε να νοστιμίσετε τα υλικά σας, δημιουργώντας γεύσεις που θα ικανοποιήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες, ενώ παράλληλα θα είστε σε θέση να περιορίσετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε, αποφεύγοντας έτσι την κατακράτηση υγρών.

*Μετατρέψτε τη μαγειρική στην αγαπημένη σας συνήθεια

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να προτιμήσετε το σπιτικό φαγητό: σας δίνει την ευκαιρία να έχετε τον πλήρη έλεγχο του τι περιέχει το γεύμα σας, να γνωρίζετε περίπου πόσες θερμίδες περιέχει το πιάτο σας και να εξοικονομείτε χρήματα. Φροντίστε, λοιπόν, να δείτε τη μαγειρική με άλλο μάτι και να τη μετατρέψετε σε διασκέδαση. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να συμμετέχει στη διαδικασία, δοκιμάστε νέες συνταγές και βάλτε τη μουσική δυνατά όση ώρα μαγειρεύετε.

*Ικανοποιήστε την επιθυμία σας για γλυκό με υγιεινούς τρόπους

Το να αντισταθείτε στην ασίγαστη επιθυμία σας για γλυκό είναι ίσως το πιο δύσκολο βήμα είτε θέλετε να έχετε μια πιο υγιεινή διατροφή είτε να αδυνατίσετε. Γι’ αυτό δεν θα σας πούμε να αγνοήσετε αυτή σας την επιθυμία, αλλά να βρείτε υγιεινές εναλλακτικές.

Για παράδειγμα, αντί για παγωτό, απολαύστε ένα μπολ παγωμένο γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς και κομμάτια εποχιακών φρούτων ή αντί να φάτε σοκολατόπιτα, τρίψτε λίγη μαύρη σοκολάτα στη βρώμη σας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης (και την πρόσληψη θερμίδων), αλλά και θα τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά.