Η τακτική γυμναστική είναι βασικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Έτσι, οφείλουμε να σας δώσουμε «συγχαρητήρια» που έχετε εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε μια σωστή διατροφή πριν και μετά την προπόνησή σας ώστε να αποδίδετε στο maximum. Επιλέγοντας έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας θα είστε σε θέση να ανεβάσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, να βελτιώσετε τις αθλητικές επιδόσεις σας και στη συνέχεια να αναπληρώσετε τα θρεπτικά συστατικά που χάσατε.

*Πριν τη γυμναστική

Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια και προκειμένου να τη βρει αξιοποιεί διάφορα θρεπτικά συστατικά που έχετε προσλάβει από τη διατροφή σας, με κυριότερη πηγή ενέργειας τους υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν αποθηκευτεί στο αίμα με τη μορφή σακχάρου και στους μυς με τη μορφή μυϊκού γλυκογόνου. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είναι σημαντικό πριν τη γυμναστική να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με υδατάνθρακες, ώστε να έχει καύσιμα.

Φροντίστε 1-2 ώρες πριν την άσκηση να έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα, το 50-60% των θερμίδων του οποίου να προέρχεται από υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες δεν πρέπει επίσης να λείπουν από το γεύμα σας, αφού βοηθούν το σώμα να έχει ενέργεια αφού καούν οι υδατάνθρακες.

Οι φρυγανιές με γαλοπούλα, αβγό ή τυρί, το ψωμί με ταχίνι, το γιαούρτι με φρούτα ή ένα smoothie με γιαούρτι και φρούτα είναι μερικές καλές ιδέες.

Επίσης, καλό είναι 30-45 λεπτά πριν τη γυμναστική να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα με απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι αφομοιώνονται γρήγορα από τον οργανισμό παρέχοντας άμεση ενέργεια.

Μια μπάρα δημητριακών, ένα κουλούρι Θεσσαλονικής, μια μπανάνα ή ένας χυμός φρούτων είναι μερικές καλές ιδέες.

*Μετά τη γυμναστική

Αρχικά θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι μετά τη γυμναστική είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από την πείνα σας και να το παρακάνετε με το φαγητό, έχοντας στο μυαλό σας ότι αφού γυμναστήκατε μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι σωστό, ακόμη κι αν ο στοχός σας δεν είναι να χάσετε βάρος. Επιλέγοντας λάθος τροφές μετά τη γυμναστική, δεν θα αναπληρώσετε τα συστατικά που χάσατε και θα αποθηκευτεί πιο εύκολα λίπος. Έτσι, χρειάζεστε τροφές που θα βοηθήσουν το σώμα σας να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που έχασε και θα ενισχύσουν τη μυϊκή αποκατάσταση. Το γεύμα σας θα πρέπει να είναι 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την προπόνηση και να περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Ο σολομός με κινόα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, το καστανό ρύζι με τόνο, η ομελέτα με μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο, το γάλα καρύδας με βρώμη και το γιαούρτι με φρούτα είναι μερικές καλές ιδέες.