Η περίοδος που περιμέναμε όλον τον χρόνο έφτασε και οι καλοκαιρινές μας διακοπές ξεκίνησαν και επίσημα. Επιτέλους θα έχουμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να περάσουμε ξέγνοιαστες στιγμές δίπλα στο κύμα, ξεφεύγοντας από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Ειδικά αυτές τις λίγες ημέρες ανεμελιάς, το να ακολουθήσουμε ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα δεν μας ακούγεται καθόλου δελεαστικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις καλές διατροφικές μας συνήθειες. Μάλιστα, υπάρχουν απλοί και εύκολοι τρόποι να προσέχουμε τη διατροφή μας όσο είμαστε διακοπές, χωρίς στερήσεις.

Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να έχουμε κατά νου για μια υγιεινή διατροφή εν μέσω διακοπών.

* Η ενυδάτωση σε πρώτο πλάνο

Το καλοκαίρι ο οργανισμός μας έχει αυξημένες ανάγκες σε ενυδάτωση, κάτι το οποίο πιθανότατα αντιλαμβάνεστε και από τη συνεχή επιθυμία σας για νερό. Πέρα από το να πίνουμε άφθονο νερό, μπορούμε να ενισχύσουμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας συμπεριλαμβάνοντας στην καθημερινή διατροφή μας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, οι φράουλες και το μαρούλι.

* Αλκοόλ με μέτρο

Ακόμα κι αν δεν είμαστε λάτρεις του αλκοόλ, οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρονται για ένα ούζο δίπλα στο κύμα ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Και ενώ η περιορισμένη κατανάλωση του αλκοόλ δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, προσέχουμε να μην κάνουμε υπερβολές, αφού η υπερβολή κατανάλωση αλκοόλ είναι επιζήμια για την υγεία μας. Σε γενικές γραμμές, όταν μιλάμε για υψηλού κινδύνου κατανάλωση αλκοόλ εννοούμε περισσότερα από 3 ποτά κάθε ημέρα ή περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα για γυναίκες και για άνδρες άνω των 65 ετών και περισσότερα από 4 ποτά κάθε ημέρα ή περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και κάτω.

* «Έξυπνο» πρωινό

Φροντίζουμε να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα θρεπτικό πρωινό που θα μας προσφέρει όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις σφολιάτες, τα γλυκά και το λευκό ψωμί και να προτιμάτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη (π.χ. αυγά, ομελέτα με μανιτάρια, γιαούρτι) και φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα), ώστε να μείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

* Θρεπτικά σνακ

Δεδομένου ότι όταν μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί αυξάνεται η πείνα που νιώθουμε και κατ’ επέκταση οι πιθανότητες να οδηγηθούμε σε υπερκατανάλωση τροφής στη συνέχεια, προσπαθούμε να έχουμε συχνά και μικρά γεύματα, ώστε να διατηρούμε και τα επίπεδα ενέργειάς μας σταθερά. Τα κράκερ ολικής άλεσης, τα φρέσκα φρούτα, τα σάντουιτς με αραβική πίτα και οι ξηροί καρποί είναι μερικές καλές επιλογές για τα σνακ της ημέρας. Μπορούμε να τα μεταφέρουμε μαζί μας στην παραλία ή να τα αναζητήσουμε στο καφέ της παραλίας.