Το πράσινο τσάι αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ροφήματος όχι μόνο στην Ασία, καθώς τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση του στη Δύση έχει αυξηθεί ραγδαία, εξαιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων του για την υγεία. Τρεις κούπες με πράσινο τσάι την εβδομάδα θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο της ζωής, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών στο Πεκίνο, αφού μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή καρδιακού επεισοδίου. Μεταξύ άλλων το πράσινο τσάι χαρίζει τα ακόλουθα οφέλη:

*Αυξημένη ενέργεια

Ένα από τα πιο πιθανά οφέλη που θα αποκομίσετε είναι η ενίσχυση της ενέργειας και η αύξηση της πνευματικής εγρήγορσης από την καφεΐνη που περιέχει. Ωστόσο, το πράσινο τσάι περιέχει επίσης L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που φαίνεται να προάγει την κατάσταση ηρεμίας. Ως αποτέλεσμα, το πράσινο τσάι παρέχει ορισμένα από τα οφέλη της καφεΐνης όπως είναι η εγρήγορση, πιθανόν χωρίς το αίσθημα νευρικότητας που μπορεί να δημιουργήσει ως παρενέργεια η εκτεταμένη πρόσληψη καφεΐνης. Το πράσινο τσάι μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από απλώς να σας κρατάει σε εγρήγορση, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Όπως η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η διάθεση, η επαγρύπνηση, ο χρόνος αντίδρασης και η μνήμη, το ίδιο μπορεί να κάνει και το πράσινο τσάι εξαιτίας της L-θεανίνης.

*Διατηρεί τον εγκέφαλο νέο

Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα, μπορεί όμως και να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας καθώς μεγαλώνετε. Η νόσος του Alzheimer είναι μια κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και η πιο κοινή αιτία άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες. Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια άλλη κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και περιλαμβάνει το θάνατο των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Αρκετές μελέτες, σε πειραματικό ακόμα στάδιο, δείχνουν ότι οι ενώσεις κατεχίνης στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν προστατευτικές ιδιότητες στους νευρώνες.

*Μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό βραχυπρόθεσμα, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δεν δείχνουν στατιστικά σημαντική αύξηση της απώλειας βάρους με την συμβολή του πράσινου τσαγιού, επομένως οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν την πιθανή αυτή επίδραση.

*Αυξάνει την καύση λίπους

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους και να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη φυσική απόδοση, κινητοποιώντας λιπαρά οξέα από λιπώδη ιστό, καθιστώντας διαθέσιμα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ενέργεια του οργανισμού.