Δεν θα σας πούμε ψέματα: η αλλαγή παλιών, κακών διατροφικών συνηθειών είναι δύσκολη και χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνουν μόνιμες οι νέες διατροφικές σας συνήθειες. Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε πολύ περίπλοκο. Ανεξάρτητα από το πόσο κακή είναι η κατάσταση της διατροφής σας αυτή τη στιγμή, ακολουθούν πέντε εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να τη βελτιώσετε.

*Προσθέστε ένα ακόμη λαχανικό στο επόμενο γεύμα σας

Δεν παίζει ρόλο αν το επόμενο γεύμα σας είναι πρωινό, μεσημεριανό ή δείπνο, μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας αμέσως τρώγοντας ένα επιπλέον λαχανικό. Επιλέξτε ένα που είναι πράσινο ή έντονου χρώματος για το μέγιστο θρεπτικό όφελος. Βράστε λίγο μπρόκολο για να το προσθέσετε στο μεσημεριανό σας σάντουιτς και φτιάξτε μια μεγαλύτερη σαλάτα για το δείπνο. Αυτό ισχύει ακόμη και για το πρωινό – προσθέστε σπανάκι στα ομελέτα σας ή φτιάξτε ένα πράσινο smoothie.

*Καταναλώστε φρέσκα φρούτα

Την επόμενη φορά που θα σας θελήσετε κάτι γλυκό, επιλέξτε ένα μήλο ή ένα σύκο αντί για μια σοκολάτα ή ένα κομμάτι κέικ. Επίσης, αντί να ορμήξετε στο οικογενειακό παγωτό, προτιμήστε να φάτε γιαούρτι με κομμάτια ροδάκινο, κανέλα και λίγο μέλι. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα προσλάβετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά θα μειώσετε αυτόματα και τις θερμίδες του γεύματός σας.

*Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό

Πολλές θερμίδες ζάχαρης και λίπους προέρχονται από τα ροφήματα που καταναλώνετε. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ειδικά αν το πίνετε στη θέση των ζαχαρούχων αναψυκτικών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας. Εάν πάλι αντιπαθείτε τη γεύση του νερού, μπορείτε να το κάνετε πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας σε αυτό μια φέτα λεμόνι, αγγούρι ή φρέσκο ​​ανανά.

*Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες -σε αντίθεση με τα απλά, επεξεργασμένα τρόφιμα- και έτσι σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσετε να φάτε σάντουιτς, προτιμήστε ένα με μαύρο ψωμί και αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα δημητριακά με βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης, προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης από τα λευκά και το καστανό ρύζι από το λευκό.

*Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας

Είναι εύκολο να οδηγηθείτε στην υπερφαγία, ειδικά όταν πεινάτε πολύ. Έτσι, στο επόμενο γεύμα σας, σταματήστε ένα λεπτό για να σκεφτείτε το μέγεθος της μερίδας σας. Έχετε κατά νου ότι η πηγή πρωτεΐνης (κρέας, πουλερικά, ψάρια κ.λπ.) θα πρέπει να καταλαμβάνει περίπου το ένα τέταρτο του πιάτου σας και τυχόν αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, θα πρέπει να καταλαμβάνουν μόνο ένα ακόμη τέταρτο. Το άλλο μισό πιάτο σας μπορεί να γεμίσει με θρεπτικά λαχανικά, όπως ντομάτα, μπρόκολο, κουνουπίδι ή σπαράγγια. Αυτό πιθανότατα θα είναι αρκετό για να σας χορτάσει, αλλά στην περίπτωση που νιώθετε ακόμα πεινασμένοι, απλά φάτε περισσότερα λαχανικά.