Πολλοί είναι οι άνθρωποι που μπορεί να διαπιστώσουν ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα πήραν ξανά τα κιλά που είχαν καταφέρει να χάσουν. Όσον αφορά την απώλεια βάρους και την διατήρηση του βάρους στα επιθυμητά επίπεδα υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που περιπλέκουν την διαδικασία και που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η ηλικία, το φύλο και η γενετική προδιάθεση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε ελέγξουμε ορισμένους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά το βάρος μας, όπως η διατροφή, η φυσική άσκηση ή ακόμα και το πόσο συχνά κινούμαστε ή στεκόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι λόγοι που παίρνουμε ξανά βάρος

Για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο, είναι σημαντικό να αφιερώσετε τον ίδιο χρόνο και την ίδια ενέργεια που αφιερώσατε για την απώλεια του βάρους και για την διατήρησή του στο επιθυμητό. Γνωρίζοντας τους λόγους που παίρνουμε ξανά κιλά, μπορείτε να τους αποφύγετε πιο εύκολα. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν:

*Μη ρεαλιστικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης

Ορισμένες δίαιτες, ειδικά εκείνες που περιορίζουν ολόκληρες τις ομάδες τροφίμων, απλά δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα και συχνά είναι ανθυγιεινές. Μόλις περιορίσετε κάτι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σώμα σας αρχίζει να το λαχταρά, γεγονός που μπορεί εύκολα να «σαμποτάρει» την προσπάθειά σας. Στο ίδιο πλαίσιο, ένα μη ρεαλιστικό πλάνο γυμναστικής μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, με τις αρνητικές επιδράσεις να περιλαμβάνουν την κούραση ή την κόπωση ή και ενδεχόμενους τραυματισμούς. Ενώ μπορεί να χάσετε βάρος αρχικά, αυτά τα ακραία προγράμματα διατροφής και άσκησης απαιτούν τόσο δραστικές αλλαγές που μπορείτε να τις ακολουθήσετε μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, δεν μαθαίνετε πώς να δημιουργήσετε νέες, υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να γίνετε καλύτεροι.

*Καθιστικός τρόπος ζωής

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι γνωστός.. «ένοχος» για πολλά αρνητικά. Η σχέση σας με το αυτοκίνητο, την τηλεόραση, τον υπολογιστή σας και άλλα διάφορα ηλεκτρονικά είδη που σας ενθαρρύνουν να καθίσετε για ώρες κάθε φορά μπορεί να συμβάλλουν στην ανάκτηση του βάρους. Οι πολλές ώρες καθισιού μπορούν πράγματι να μειώσουν την λειτουργία του μεταβολισμού για αυτό είναι σημαντικό να μετακινήστε, ειδικά αν πρέπει να κάθεστε πολλές ώρες στην εργασία σας. Εκείνοι που έχουν χάσει βάρος με επιτυχία, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, περιορίζουν συχνά πόση τηλεόραση παρακολουθούν και αναζητούν τρόπους για να παραμένουν ενεργοί όλη την ημέρα, εκτός από τις κανονικές προπονήσεις τους.

*Δεν γυμνάζεστε αρκετά

Η σκόπιμη σωματική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή απώλεια βάρους αλλά και την συντήρηση. Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, η συνεπής σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη μετά την απώλεια βάρους και μάλιστα όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Ο καθένας χρειάζεται διαφορετικά ποσοστά σωματικής δραστηριότητας ανάλογα με ποικίλους παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, το βάρος, η σύνθεση σώματος και η γενετική προδιάθεση.