Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει κατά καιρούς τις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που εμπεριέχονται σε ορισμένες βιταμίνες. Μπορείτε να αύξηση τα επίπεδα των συγκεκριμένων βιταμινών φυσικά, εντάσσοντας στην καθημερινή σας διατροφή οριμένα τρόφιμα που τις εμπεριέχουν. Οι βασικότερες βιταμίνες, γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά και οι τροφές στις οποίες εμπεριέχονται, περιλαμβάνουν:

1. Βιταμίνη Α

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η βιταμινη Α μπορεί να εμποδίσει την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή. Η βιταμίνη Α διατίθεται σε δύο μορφές. Η β-καροτίνη αποτελεί μια προβιταμίνη που μετατρέπει την βιταμίνη Α στο σώμα και η βιταμίνη Α αποελεί ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από ελεύθερες ρίζες. Η διατροφή πλούσια σε β-καροτένιο και βιταμίνη Α αποτελεί τον «σύμμαχό» σας στην μείωση της φλεγμονής.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α είναι τα καρότα, το kale, τα χόρτα, το σπανάκι και μια μεγάλη ποικιλία φυλλώδων λαχανικών.

2. Βιταμίνες Β

Άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 ενδεχομένως να εμφανίσουν και υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσες πρωτεΐνες, ένωση που είναι υπεύθυνη για την φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Για να μειώσετε την φλεγμονή και να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 μπορεί να δοκιμάσετε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή:

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, όπως το kale, οι πιπεριές και τα μανιτάρια, το πεπόνι, ο τόνος και τα πουλερικά.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα, οι χαμηλές δόσεις φολικού οξέος, γνωστό και ως φυλλικό οξύ – ακόμη μία βιταμίνη Β – που λαμβάνονται καθημερινά για μικρές χρονικές περιόδους μπορούν επίσης να μειώουν την φλεγμονή στον οργανισμό.

Τρόφιμα που αποτελούν «πηγές» φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τα μαυρομάτικα φασόλια, τα μπιζέλια, τα σκούρα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά, τα σπαράγγια και το συκώτι.

3. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την συμβολή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Μελέτες μάλιστα, αναφέρουν ότι η βιταμίνη C «απαλλάσει» τον οργανισμό από ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την φλεγμονή. Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση των C-αντιδρώντων πρωτεϊνών.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης C φυσικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την συνολική εικόνα της υγείας σας και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά και του καρκίνου.

4. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ακόμη μία αντιοξειδωτική βιταμίνη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Σύμφωνα με μετά-ανάλυση από το European Journal of Clinical Nutrition, η βιταμίνη Ε διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βρεθεί φυσικά:

Σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα αμύγδαλα αλλά και οι ηλιόσποροι. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, όπως το αβοκάντο αλλά και το σπανάκι.