Στο πλούσιο και ποικιλόμορφο φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, δύο είναι τα συναισθήματα που συνδέονται σχεδόν άμεσα μεταξύ τους, όπως και με την επιβίωση. Το άγχος είναι η ανησυχία ή ο φόβος που αισθάνεστε ως απάντηση σε μια απειλή. Ο θυμός είναι επίσης μια απάντηση στην απειλή, αλλά συνδυάζεται με μια έντονη αίσθηση ενόχλησης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα δύο συναισθήματα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να αισθανόμαστε και να αντιδρούμε στον κίνδυνο. Υπάρχει όμως άλλη σύνδεση μεταξύ θυμού και άγχους;

Πώς συνδέονται αυτά τα συναισθήματα;

Το άγχος και ο θυμός «πατούν» σε πολλά κοινά εδάφη. Και τα δύο συναισθήματα προκαλούν σωματικά συμπτώματα απελευθερώνοντας ισχυρές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος ενώ και τα δύο μπορούν να προκληθούν από καθημερινές εμπειρίες. Στο μεταξύ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι και τα δύο μπορούν να επιδεινωθούν ή και να βελτιωθούν ανάλογα με τον τρόπο που βλέπετε ή προσεγγίζετε τις καταστάσεις.

*Αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης

Όλοι θυμώνουν και όλοι μπορεί να νιώσουν άγχος κατά καιρούς. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν στιγμές που το άγχος είναι λογικό και ο θυμός αποτελεί την κατάλληλη απάντηση, αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές. Σε περιόδους αυξημένου στρες και έντασης, όταν οι συγκρούσεις στην προσωπική σας ζωή ενισχύονται από γεγονότα στον ευρύτερο κόσμο, το άγχος και ο θυμός μπορεί ακόμη και να φαίνεται ότι αποτελούν την νέα σας καθημερινότητα.

*Κοινά συμπτώματα

Όταν είστε θυμωμένοι ή ανήσυχοι, το σώμα σας εκκρίνει ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, που σας προετοιμάζουν για να αντιδράσετε ή να απομακρυνθείτε από κάτι. Κατά την διάρκεια στιγμών που νιώθετε το θυμό ή το άγχος να σας καταβάλλει, ενδεχομένως να εκδηλώσετε:

  • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό.
  • Σφίξιμο στο στήθος.
  • Σφιγμένους μυς.
  • Πονοκεφάλους έντασης.
  • Απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αυτά τα συμπτώματα αναμένονται να υποχωρήσουν γρήγορα υπό κανονικές συνθήκες. Αλλά εάν αντιμετωπίζετε μακροχρόνια προβλήματα θυμού ή άγχους, η απελευθέρωση αυτών των ορμονών ξανά και ξανά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

*Κοινές «ρίζες»

Οι ψυχολόγοι έχουν εξισώσει το άγχος και τον θυμό με την απώλεια ελέγχου. Με άλλα λόγια, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με έναν στρεσογόνο παράγοντα, που αισθάνεστε ότι δεν είστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε, μπορεί να ανησυχείτε. Εάν έπειτα αισθανθείτε ότι απειλείστε αυτό το άγχος μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε θυμό. Και στις δύο περιπτώσεις, ένα εξωτερικό ερέθισμα απειλεί την αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου στο περιβάλλον σας. Ο θυμός μπορεί απλώς να είναι μια πιο χημικά φορτισμένη «εκδοχή» του άγχους. Μερικοί ψυχολόγοι έχουν επίσης προτείνει ότι ο θυμός βρίσκεται στη ρίζα του άγχους, οι άνθρωποι δηλαδή που δεν έχουν μάθει πώς να εκφράζουν τον θυμό εποικοδομητικά μπορεί να βιώσουν παρατεταμένο άγχος.