Πιθανότατα γνωρίζετε τον ρητό που θέλει ένα μήλο την ημέρα.. να προάγει την υγεία του οργανισμού. Ενώ η φράση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1913, βασίστηκε σε μια παροιμία που ξεκίνησε το 1866, με το περιοδικό Notes and Queries να είναι το πρώτο που το δημοσιεύει. Σήμερα τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων μπορεί να μην σχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό, η αύξηση των μήλων στη διατροφή σας όμως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση πολλών πτυχών της υγείας σας.

Οφέλη για την υγεία

Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη που θα μπορούσαν να ενισχύσουν μακροχρόνια την υγεία σας. Το μήλο συγκεκριμένα είναι:

*Εξαιρετικά θρεπτικό

Τα μήλα είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Κ, κάλιο αλλά και χαλκό. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση επιβλαβών ενώσεων γνωστών ως ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από ασθένειες.Τα μήλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κουερσετίνη, το καφεϊκό οξύ και η επικατεχίνη.

*«Προστατεύει» την καρδιά

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου. Πράγματι, μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία των φλαβονοειδών που βρίσκονται στα μήλα, τα οποία είναι ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Τα μήλα είναι επίσης γεμάτα με διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, δύο βασικών παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

*Περιέχει ενώσεις που προλαμβάνουν τον καρκίνο

Τα μήλα περιέχουν αρκετές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και των φλαβονοειδών. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 41 μελετών, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μήλων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Μια άλλη μελέτη παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου.

Οφέλη σε νου και σώμα

Μερικά ακόμα οφέλη του μήλου, περιλαμβάνουν:

  • Υποστηρίζει την απώλεια βάρους: Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ίνες, τα μήλα έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν τα συναισθήματα πληρότητας, μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων και αυξάνουν την απώλεια βάρους.
  • Προάγει την υγεία των οστών: Σύμφωνα με μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φρούτων θα μπορούσε να σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Ενδυναμώνει την εγκεφαλική λειτουργία: Πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες αλλά και στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης.