Η μάσκα συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 καθώς λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο που αποτρέπει την είσοδο των αναπνευστικών σταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά τον βήχα, την ομιλία ή το φτέρνισμα στον οργανισμό. Μέσω αυτών των σταγονιδίων ο ιός καταφέρνει να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, σύμφωνα με τον Δρ. Steve Pergam, ιατρικό διευθυντή της πρόληψης λοιμώξεων στο Seattle Cancer Care Alliance. Εάν ένα άτομο εισπνεύσει τα σταγονίδια ή αυτά προσγειωθούν στο στόμα ή την μύτη του, τότε ενδέχεται να προσληφθεί από τον νέο κοροναϊό. Εάν πάλι ένα άτομο αγγίξει μια μολυσμένη μάσκα και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του, ενδέχεται επίσης να προσβληθεί. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό οι μάσκες να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά.

Πώς καθαρίζεται η υφασμάτινη μάσκα

Η Δρ. Debra Goff, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγήτρια φαρμακευτικής πρακτικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, υποστηρίζει ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες ή διαφορετικά οι λεγόμενες «μάσκες κοινότητας» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, εφόσον καθαριστούν. Για να πλύνετε την μάσκα σας, ξεκινήστε πρώτα από το να πλύνετε καλά τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη μάσκα, προσέχοντας να μην αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, βγάζοντάς την κρατώντας την από τα λαστιχάκια. Απορρίψτε τη μάσκα απευθείας στο πλυντήριο και πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά. Η Δρ. Debra Goff συνιστά τη χρήση του κανονικού απορρυπαντικού πλυντηρίου μαζί με χλωρίνη και το νερό σε θερμοκρασία που συνιστάται για αυτόν τον τύπο υφάσματος. Μόλις ξεπλυθεί η μάσκα, στεγνώστε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Εάν σκοπεύετε να πλύνετε τη μάσκα σας με το χέρι, η Δρ. Debra Goff προτείνει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία πλύσης των χεριών σας πριν αφαιρέσετε τη μάσκα σας.

Τι ισχύει για τις χειρουργικές;

Ο Δρ. Kaiming Ye καθηγητής και πρόεδρος τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής του Κέντρου Biomanufacturing for Regenerative Medicine στο Πανεπιστήμιο Binghamton, υποστηρίζει ότι ορισμένοι τύποι μασκών, όπως οι μάσκες N95 και χειρουργικές, έχουν σχεδιαστεί για μοναδική χρήση, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να απορρίπτονται μόλις χρησιμοποιηθούν. Εάν νιώσετε ότι η μάσκα μιας χρήσης έχει υγρανθεί ή λερωθεί είναι σημαντικό να την αντικαταστήσετε, αφαιρώντας την κρατώντας την από τα λαστιχάκια. Αν δεν υπάρχει κάδος όπου μπορείτε να την απορρίψετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να την τοποθετήσετε την σε μια καθαρή χάρτινη σακούλα, την οποία θα πετάξετε μόλις βρείτε κάδο.