Η γιόγκα δεν είναι απλώς μια σειρά ασκήσεων κατά τις οποίες μαθαίνετε να στρίβετε το κορμί σας σε περίεργες στάσεις. Στην αυθεντική μορφή της, η οποία ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδουιστική παράδοση, η γιόγκα θεωρήθηκε αναπόσπαστο κομμάτι ενός «μεταμορφωτικού» τρόπου ζωής. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη «γιόγκα» προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει «ένωση του νου και του σώματος».

Οι λόγοι να προτιμήσει κανείς τη γιόγκα είναι ατελείωτοι. Κάποιοι την επιλέγουν για να αυξήσουν την ευλυγισία τους, κάποιοι για μυϊκή ενδυνάμωση και άλλοι για τη θετική επίδραση που έχει στην ψυχολογία τους. Για όποιον λόγο και αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε γιόγκα, εμείς σας δίνουμε μια ιδέα του τι να περιμένετε στο πρώτο σας μάθημα.

*Δεν θα καταφέρετε όλες τις στάσεις από την αρχή

Και κανείς δεν περιμένει από εσάς να το κάνετε. Η γιόγκα γυμνάζει μυς που ίσως δεν γνωρίζατε καν ότι έχετε και εσείς πρέπει απλώς να πιέσετε τον εαυτό σας μέχρι εκεί που μπορεί. Σταδιακά θα αρχίσετε να βελτιώνεστε και μια ημέρα θα καταφέρετε να κάνετε εκείνη τη στάση που σας φαινόταν ακατόρθωτη.

*Θα χαλαρώσετε στη “στάση του παιδιού”

Η λεγόμενη “στάση του παιδιού” μάλλον θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας, αφού σας προσφέρει πραγματικά τη δυνατότητα να χαλαρώσετε στη στιγμή. Ίσως μάλιστα αναρωτηθείτε γιατί δεν γνωρίζατε αυτό το tip τόσο καιρό. Αν οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε άβολα, κουρασμένοι ή απλώς θέλετε να ηρεμήσετε, η “στάση του παιδιού” είναι ιδανική. Κανείς δεν θα σας κρίνει επειδή χρειάζεστε ένα μικρό διάλειμμα.

*Ο δάσκαλος θα σας διορθώσει

Πιθανότατα ο δάσκαλος προτού ξεκινήσει το μάθημα θα ρωτήσει αν υπάρχει κάποιος καινούργιος στην τάξη. Έτσι, θα δίνει έξτρα προσοχή στους αρχάριους ώστε να διορθώνει τη στάση τους αν χρειάζεται. Αν του επιτρέψετε να σας ακουμπήσει ώστε να προσαρμόσει τη στάση σας, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στο να βελτιωθείτε.

*Η αναπνοή είναι σημαντική

Ένα από τα βασικά στοιχεία της γιόγκα (και από αυτά που την κάνουν μια τόσο ξεχωριστή μέθοδο εκγύμνασης) είναι η αναπνοή. Σίγουρα, όλοι αναπνέουμε συνεχώς, κάθε ημέρα, η γιόγκα όμως απαιτεί έναν μεθοδικό τρόπο αναπνοής που είναι καινούργιος για όσους δεν έχουν δοκιμάσει ξανά γιόγκα. Ο δάσκαλος συχνά θα σας δίνει οδηγίες για το πώς να αναπνέετε και είναι σημαντικό να τις ακολουθείτε.

*Δεν είναι ίδια όλα τα είδη γιόγκα

Μην ξεκινήσετε από ένα μάθημα hot yoga αν είστε αρχάριοι. Όταν ξεκινάτε την ενασχόληση με τη γιόγκα, προτιμήστε ένα βασικό και χαλαρωτικό είδος γιόγκα, ώστε να δώσετε στο σώμα και το μυαλό σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί. Αφού συνηθίσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πιο απαιτητικό είδος γιόγκα. Ή και όχι! Απλά πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε το είδος που σας ταιριάζει περισσότερο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το σημαντικό είναι να απολαμβάνετε το μάθημα.

*Συνηθίστε το “Namaste”

Συνηθίστε το “Namaste” γιατί θα το ακούτε συχνά στη γιόγκα, τουλάχιστον στο τέλος κάθε μαθήματος. Τι σημαίνει όμως; “Namaste” σημαίνει “υποκλίνομαι σε εσένα” και θεωρείται μια ένδειξη σεβασμού κι ευγνωμοσύνης. Δημιουργεί, λοιπόν, μια αίσθηση δεσμού μεταξύ εσάς, του δασκάλου, των συμμαθητών σας και των υπόλοιπων yogi.